Leven na elBulli (+tips)

Gisteren ging elBulli, jarenlang verkozen tot het beste restaurant ter wereld, definitief dicht. Chef-kok en culinair genie Ferran Adrià heropent in 2014 als ‘stichting’ zijn deuren. Vorige week interviewde ik hem voor een artikel dat later dit jaar in de krant verschijnt. We spraken elkaar in zijn restaurant, in het natuurpark Cala Montjoi, vlakbij de

Entreebord elBulliEntreebord elBulli

Gisteren ging elBulli, jarenlang verkozen tot het beste restaurant ter wereld, definitief dicht. Chef-kok en culinair genie Ferran Adrià heropent in 2014 als ‘stichting’ zijn deuren. Vorige week interviewde ik hem voor een artikel dat later dit jaar in de krant verschijnt. We spraken elkaar in zijn restaurant, in het natuurpark Cala Montjoi, vlakbij de Catalaanse badplaats Roses.

 


Beelden van de Spaanse publieke omroep via de NOS

Adrià, die de afgelopen jaren de meest invloedrijke chef ter wereld was, legde uit dat de dagelijkse sleur van diners serveren zijn creativiteit te veel beperkt. Door elBulli in een stichting om te dopen, hoopt hij meer tijd te vinden voor experimenteren. Vanaf 2014 wil hij nog steeds eters ontvangen, maar alleen op uitnodiging. ,,Zonder routine, zonder reserveringen en zonder openingstijden.” Hij wil zijn nieuwste uitvindingen gaan delen via internet en binnen een soort onderzoekscentrum/denktank.

Het was ook de afgelopen jaren al nagenoeg onmogelijk een tafeltje te bemachtigen bij Adrià. Jaarlijks ontving hij 2 miljoen reserveringsaanvragen, terwijl hij slechts 8.000 gasten per jaar kon ontvangen. De afgelopen jaren opende verscheidene koks die eerder bij elBulli werkten hun eigen restaurants. Onder hen Rene Redzepi, tegenwoordig chef bij het Kopenhaagse restaurante Noma, momenteel het beste ter wereld.

Keuken elBulliKeuken elBulli

Adrià noemt hen desgevraagd ,,allemaal even getalenteerd”. Gevraagd waar mensen terecht moeten zolang elBulli sluit, geeft hij de volgende alternatieven:

- Tickets. Een tapasbar in Barcelona, die Adrià begin dit jaar samen met zijn broer Albert opende. Er naast zit 41º ,hun cocktail-bar, waar ook barhapjes uit elBulli te krijgen zijn. Reserveren kan hier.

- Dos Palillos. Aziatisch restaurant in Barcelona en in Berlijn. Ook verbonden aan elBulli.

- Rafas, een restaurantje van vrienden in Roses, vlakbij elBulli

    • Merijn de Waal