Jenson Button wint Grand Prix Hongarije

De Duitse Sebastian Vettel van Red Bull wordt op de hielen gezeten door de uiteindelijke winnaar van de Grand Prix van Hongarije, de Brit Jenson Button van McLaren. Foto Reuters / Leonhard Foeger

Jenson Button heeft de Grand Prix van Hongarije gewonnen.

Het was de tweehonderdste Grand Prix voor Button. Op een natte Hungaroring bleef de Brit in zijn McLaren Sebastian Vettel van Red Bull, Fernando Alonso van Ferrari en teamgenoot Lewis Hamilton voor. Mark Webber kwam in zijn Red Bull als vijfde over de streep bij de elfde Grand Prix van dit seizoen.

Vettel blijft met 234 punten de leider in de WK-stand. Hij vergrootte zijn voorsprong op ploeggenoot Webber tot 85 punten. Hamilton is derde met 146 punten, drie minder dan Webber. Alonso (145) en Button (134) zitten op het vinkentouw. Bekijk hier het klassement van de Grand Prix.

Vettel begon van de poleposition en dankzij een goede start op de natte baan hield hij zijn eerste plaats ook vast, maar al snel bleek Hamilton sneller. De Engelsman nam in zijn McLaren in de tweede ronde de leiding in de race over en nadat de baan op begon te drogen ging ook Hamiltons ploeggenoot Button voorbij Vettel.

Halverwege werd de race opgeschrikt door een brandende Lotus-Renault. Bij het uitrijden van de pitstraat zag Nick Heidfeld al rook van zijn auto komen, maar even later waren dat vlammen waarop de Duitser zijn bolide snel aan de kant parkeerde en voor zijn eigen veiligheid koos.

http://youtu.be/D_arrYnpbDI

De twee McLarens leken om de zege te gaan strijden toen de regen weer viel. Hamilton ging naar binnen voor intermediate-banden, maar de regen stopte weer en de wereldkampioen van 2008 moest nogmaals naar binnen om zijn slicks weer terug te krijgen. Omdat hij bij een van die twee stops te hard reed, kreeg hij tot overmaat van ramp een drive-through-penalty en zag hij een zege uit beeld verdwijnen.

Button kreeg door de tactische blunder van Hamilton de zege bijna in de schoot geworden. Vettel, die al zeven tellen achterlag, kon die achterstand niet meer goedmaken in de resterende tien ronden.

    • Hans Klis