Jemenitische president roept op tot dialoog tijdens Ramadan

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vandaag opgeroepen tot een dialoog met de opppositie tijdens de vastenmaand Ramadan om de politieke crisis in zijn land te beëindigen.

In een verklaring laat de president weten dat er “geen alternatief is voor een dialoog die gebaseerd is op nationale en grondwettelijke principes”, meldt persbureau Reuters. De oppositie wees al eerder deze week een voorstel af van de Jemenitische regering om een dialoog aan te gaan. Zij wil dat de president eerst een overeenkomst tekent, die opgezet is door Saoedi-Arabië, om de macht af te staan. De oppositie is van mening dat pas als Saleh het veld ruimt, er gepraat kan worden over politieke hervormingen.

Saleh verblijft op dit moment in een Saoedisch ziekenhuis waar hij behandeld wordt voor de wonden die hij opliep na een aanslag op het presidentiële paleis.

In zijn verklaring liet Saleh verder weten nog altijd achter voorstellen van de Arabische Golfstaten te staan om de macht over te dragen. Echter heeft hij al drie keer op het laatste moment geweigerd voorstellen om af te treden te ondertekenen.

    • Hans Klis