Israëlische demonstranten eisen dialoog met Netanyahu

Caption: Israeli parents push strollers on a street in Jerusalem during a "stroller march" protesting the high cost of raising children in Israel July 31, 2010. Israel's government hit back on Sunday at protests against the rising cost of living, saying some reforms being demanded might lead to economic crises like those besetting parts of Europe and the United States. REUTERS/Baz Ratner (JERUSALEM - Tags: POLITICS SOCIETY BUSINESS) Israëlische ouders demonstreren in Jeruzalem tegen de stijgende kosten van levensonderhoud. Foto Reuters / Baz Ratner

De organisatoren van de Israëlische demonstraties tegen een nieuwe woningbouwwet en de stijgende kosten van levensonderhoud roepen premier Benjamin Netanyahu op om een dialoog aan te gaan.

De demonstranten vinden dat Netanyahu geen gehoor geeft aan hun eisen, die zich nu ook hebben uitgebreid naar de gezondheidszorg en het onderwijs in het land. Gisteren verzamelden volgens de Israëlische krant Ha’aretz zo’n honderdvijftigduizend mensen zich in het centrum van Tel Aviv om te demonstreren tegen de regering. Critici opperen dat Netanyahu niet opgewassen is tegen deze ‘opstand’ van de Israëlische middenklasse.

De nieuwe wet, waar de Knesset nog over moet stemmen, maakt de vorming van speciale comités mogelijk die de bouw van nieuwe woningen zullen versnellen. Isräel kampt met een huizentekort waardoor de prijzen worden opgedreven. Tegenstanders betogen dat de mogelijkheden voor burgers om bouwplannen in te zien en protest aan te tekenen door de nieuwe wet worden geminimaliseerd.

Tijdens een persconferentie in het tentenkamp van de demonstranten op de Rothschild Boulevard, lieten de organisatoren van de protesten vandaag weten dat Netanyahu persoonlijk en transparant met hen in gesprek moet gaan over hun eisen. Zij beschuldigen Netanyahu ervan het volk bang te maken dat de nieuwe wet noodzakelijk is voor de kwakkelende economie van Israël.

Na weken van protest eisen de demonstranten nu ook kosteloos openbaar onderwijs en financiële hulp van de overheid aan studenten. Vandaag gingen ook honderden Israëlische artsen de straat op in Jeruzalem om salarisverhogingen en betere werkomstandigheden te eisen, meldt persbureau AP.

    • Hans Klis