De vlucht van ‘s werelds eerste 3D-geprinte vliegtuig

Vleugel van het uitgeprinte vliegtuig. Foto schermbeeld New Scientist

In de nabije toekomst kan iedereen zijn eigen vliegtuig ontwerpen en bouwen. Het enige wat daarvoor nodig is, is genoeg geduld en een 3D-printer. Vorig jaar printte 3D-printbedrijf Stratasys al de carrosserie van een hybride auto. Dus waarom zou een heel vliegtuig niet mogelijk zijn?

Ingenieur Jim Scanlan van de University of Southampton zette alvast de eerste stap en maakte ‘s werelds eerste vliegende modelvliegtuig dat gemaakt werd met een 3D-printer. Hij printte het hele object in een keer uit, maar dat kostte hem wel vijf dagen.

3D-printers produceren ruimtelijke voorwerpen door stap-voor-stap dunne laagjes plastic of metaal op elkaar te drukken en met een laser aan elkaar te laten smelten. Bekijk hier het proces in meer detail. In dit filmpje is te zien hoe de Amsterdamse ontwerpstudio Freedom of Creation met printers handtasjes maakt.