‘Breivik niet ontoerekeningsvatbaar’

Caption: A woman cries as she pays her respects for the victims of attacks outside the Oslo cathedral July 31, 2011. Norwegians united in mourning on Friday as the first funerals were held a week after anti-Islam extremist Anders Behring Breivik massacred 77 people in attacks that traumatised the nation. REUTERS/Stoyan Nenov (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW OBITUARY)
Caption: A woman cries as she pays her respects for the victims of attacks outside the Oslo cathedral July 31, 2011. Norwegians united in mourning on Friday as the first funerals were held a week after anti-Islam extremist Anders Behring Breivik massacred 77 people in attacks that traumatised the nation. REUTERS/Stoyan Nenov (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW OBITUARY) Een vrouw rouwt buiten de kathedraal in Oslo om de doden bij de aanslagen in Noorwegen van 22 juli. Foto Reuters / Stoyan Nenov

Het is onwaarschijnlijk dat Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag in Noorwegen die zeker 77 mensen het leven kostte, ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard vanwege psychische problemen.

Dat laat het hoofd van de Raad van Forensische Geneeskunde in Noorwegen, Tarjei Rygnestad, weten aan persbureau AP. De raad zal de komende dagen de psychische evaluatie van Breivik, die door twee psychiaters is uitgevoerd, onderzoeken. Volgens Rygnestad was Breivik volledig bewust van zijn acties en is het “onwaarschijnlijk” dat de politieke terrorist “psychotisch was” tijdens de aanslagen.

De uitkomst van het onderzoek van de raad bepaalt of Breivik strafrechtelijk aansprakelijk gehouden kan worden voor zijn daden.

Gisteren werd bekend dat de zelfbenoemde anti-islamkruisvaarder zich zeer bereidwillig opstelde tijdens zijn verhoren. Volgens een politiewoordvoerder verwoorde hij zichzelf “prima” en is hij “meer dan bereid om over de gebeurtenissen te praten”.

Adrian Pracon overleefde het bloedbad op het Noorse eiland Utøya. Volgens hem blijkt uit de acties van Breivik dat hij niet gek is en dus volledig toerekeningsvatbaar. Tegen de NOS zei hij: “Breivikhad zijn automatisch vuurwapen niet op repeteren gezet. Een gek zou zo veel mogelijk chaos willen scheppen, maar hij liet elke kogel tellen.”