wijn erbij

Bij vis, bietjes en krieltjes drinkt Harold Hamersma een frisse Orvieto.

In de vorige LUX riep Marjoleine de Vos in haar rubriek ‘Thuiskoktips’ om hulp wat betreft de juiste drankkeuze bij die vermaledijde artisjok. Water was misschien maar het beste, zuchtte ze. Omdat „wijn er maar moeilijk tegenop kan”. Inderdaad is deze distelsoort nogal stekelig tegen wijngezelschap. ‘Een wijnkiller’ wordt ’ie zelfs wel genoemd. Nu zijn er trouwens meer notoire ruziezoekers als er drank in het spel is. Zo is daar bijvoorbeeld de zoute pinda, gegarandeerd de dood voor iedere wijn. Zelfs een kittige fino- of manzanillasherry delft het onderspit tegen deze zoute vetkledders.

Als er dan toch geknabbeld moet worden en die sherryfles staat nog op tafel, laat de inhoud daarvan dan de anders ook zo wijnkribbige olijven temmen. Of schenk ’m uit bij de nu nog Hollandse Nieuwe die gewoonlijk slechts ‘corenwijn’ verdraagt. Zorg in het laatste geval dan dat de sherryfles gevuld is met Lustau manzanilla Papirusa. Wie naar aanleiding van mijn eerdere artikel in LUX over Dirk van der Niepoort zijn Navazos heeft gekocht, komt dan overigens ook aan zijn gerief.

Overigens is het ei ook al zo’n party pooper als hij wijn krijgt. Alleen via de omelet komt de drinker nog enigszins aan zijn trekken. Maar dan verlangt het eierbaksel wel de toevoeging van krab, vlees of groenten, zodat bij deze ingrediënten een bijpassende wijn gezocht kan worden. En dan is daar dus ook de artisjok. Die transformeert zo’n beetje iedere wijn tot een zoetweeïge, metalige of bitter smakende vloeistof. Maar er zijn uitzonderingen: rücksichtslos droge Muscadet bijvoorbeeld, licht tintelende Vinho Verde of strak-frisse Orvieto. Goddank, want water drinken, dat kan natuurlijk niet.

En mocht artisjok met vinaigrette de aanloop verzorgen richting de vis, de bietjes uit de oven en krieltjes die Marjoleine deze week op het menu heeft, dan kunt u laatstgenoemde wijn ook rustig doordrinken. Neem dan Orvieto Classico 2010 van Castagnolo. Deze bianco uit Umbrië heeft sap, kracht en is energiek. Appeltjes, grapefruit, amandels en citrus flatteren vis, biet, kriel en artisjok.

Castagnolo Orvieto Classico 2010 ± € 14,00, verkoopadressen via vinites.com 023-553 90 90

    • Harold Hamersma