Waarom die Vlaming dus wegblijft

Hoe lok je een Vlaming over de grens?

Die vraag werpt redacteur Carola Houtekamer op in haar lezenswaardig artikel in NRC Handelsblad van 23 juli. De auteur zoekt het in de verschillen in architectuur en wooncultuur aan beide zijden van de grens. Bovendien constateert het artikel dat Vlamingen graag kopen: „de Vlaming huurt niet graag.” Het equivalent van de breed georiënteerde woningcorporatie kent Vlaanderen niet.

Allemaal waar.

Maar de meest doorslaggevende verklaring ontbreekt: Vlaanderen kent niet de royale hypotheekrenteaftrek die Nederland kenmerkt. Gevolg: de koopprijzen in Vlaanderen liggen veel lager.

Sinds Nederlanders hun hypotheekrenteaftrek ook mogen inzetten als ze een huis in Vlaanderen kopen, zien we dat Nederlanders in steeds meer Vlaamse dorpen de lokale bevolking wegconcurreren. Dat wordt door de inheemse bevolking met gemengde gevoelens beschouwd. Een Vlaming die in Nederland een huis wil kopen wordt fiscaal veel minder verwend dan de Nederlander en wordt geconfronteerd met woningprijzen die door de fiscale steun van de Nederlandse overheid met gemiddeld 20 procent zijn opgeblazen. Met variatie in de woningarchitectuur en fantasierijke verkavelingen lokken we Vlamingen niet naar Nederland. Een hervorming van het woningmarktbeleid – om meer redenen noodzakelijk – is veel probater. Voor een krimpgebied als Zeeuws-Vlaanderen zou dat weldadig zijn.

Hugo Priemus

Emeritus hoogleraar, Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft

    • Onderzoeksinstituut Otb