Vragen EU over bijstandsban Vaals

Het voornemen van de Limburgse gemeente Vaals om inwoners uit andere EU-landen te weren als zij beschikken over onvoldoende middelen, roept vragen op bij de Europese Commissie. „Wij zijn geïnteresseerd in meer details om een oordeel over de plannen te kunnen vormen”, zegt een woordvoerder van eurocommissaris Viviane Reding (Justitie, Mensenrechten).

Wethouder Jean-Paul Kompier (Betaalbaar en Duurzaam Vaals) verwacht geen juridische problemen met het weren van zogenoemde „uitkeringstoeristen”. De wethouder wijst erop dat de Belgische gemeente Plombières op basis van een EU-richtlijn uitkeringstoeristen al met succes buiten de deur houdt.

Driehonderd van de nagenoeg tienduizend inwoners van Vaals hebben een bijstandsuitkering. Onverantwoord veel, volgens Kompier. 9 procent van de nieuwe inwoners vraagt meteen een uitkering aan. Vaals is populair als vestigingsplaats van Oost-Europese arbeiders.

„Als een EU-burger de verzorgingsstaat niet op onredelijke wijze belast, kan Nederland die burger niet uitzetten”, zegt de commissiewoordvoerder. „Iedereen met een werkvergunning heeft dezelfde rechten.”