Vier doden bij aanval moslimextremisten in Sinaïwoestijn

Bij gevechten tussen islamitische militanten en veiligheidstroepen in de Sinaïwoestijn zijn gisteren volgens de Egyptische autoriteiten vier doden en negentien gewonden gevallen. Vijf personen zijn volgens het staatspersbureau gearresteerd.

In de Sinaïwoestijn (kaart) gebruiken mensen- en wapensmokkelaars en moslimextremisten regelmatig veel geweld. Gisteren zouden ongeveer honderd islamitische militanten in auto’s en op motorfietsen met vlaggen vol islamitische slogans door de stad El-Arish zijn gereden. Daar zouden ze een politiestation hebben aangevallen, waarna een gevecht uitbrak met agenten. Een agent en drie omstanders, waaronder twee tieners, werden volgens de autoriteiten gedood.

Naast de doden maakt het Egyptische staatspersbureau MENA melding van negentien gewonden, waaronder vier legerofficieren, negen bewakers en zes burgers. Volgens ooggetuigen leken de militanten niet uit de regio te komen omdat ze op weg naar het politiestation een aantal keren verdwaald zouden zijn. Welke achtergrond de militanten wel precies hebben is nog onbekend.

Aanval komt dag na massaprotest ultraconservatieve moslims

De aanval van de islamitische militanten in de Sinaï komt een dag nadat op het Tahrirplein in Kairo tienduizenden ultraconservatieve moslims een betoging hielden. De salafisten, die lange baarden en djellaba’s droegen, riepen tijdens de betoging op tot invoering van strikte islamitische wetgeving in Egypte en scandeerden onder meer “Islamitisch, islamitisch, niet westers of oosters, niet liberaal of seculier” en “Met onze ziel en bloed zullen we je verdedigen, islam”.

Update 18.05 uur: Het dodental is aangepast tot zes. Er zijn nu 21 gewonden geteld. (Reuters)

    • Pim van den Dool