Uitgelicht zondag

scene uit de televisieserie Come Fly With Me FOTO: BBC Matt Lucas David Walliams The latest image to be released from the new BBC One comedy, Come Fly With Me, featuring Matt Lucas and David Walliams due to be seen on our screens later this year. Pictures shows: New characters David Walliams as Melody and Matt Lucas as Keeley

The Sugarland Express (Steven Spielberg, 1974, VS). Enerverend speelfilmdebuut van Spielberg is een grass roots-avontuur met bittere ondertoon. Texaans kindvrouwtje Goldie Hawn en ontsnapte echtgenoot William Atherton gijzelen politieman Ben Johnson en gaan op weg om hun baby weg te halen bij een pleeggezin. Terwijl de achtervolgende politiemacht uitdijt, groeit het tweetal uit tot volkshelden. RTL 4, 13.00-15.15u.

Les parapluies de Cherbourg (Jacques Demy, 1964, F). Geheel gezongen musical van Jacques Demy, met muziek van Michel Legrand. Geneviève (Catherine Deneuve) is verliefd op garagemonteur Guy (Nino Castelnuovo), maar die moet naar de oorlog in Algerije. Zal hun prille liefde overleven? Demy’s ‘cinéma en chanté’ betovert door muziek, kleur, gracieuze camera en het bitterzoete verhaal. Eén, 13.30-15.00u.

The Last Mimzy (Robert Shaye, 2007, VS). Ecologisch verantwoorde fantasy waarin een tienjarig jochie met zijn zusje verzeild raakt in een universum waar een konijn hen wijst op de vervuiling die de wereld te wachten staat. Gebaseerd op een kort verhaal van Lewis Padgett uit 1943. RTL 5, 18.40-20.30u.

Troy (Wolfgang Petersen, 2004, VS). Grote spektakelfilm over de Trojaanse oorlog, met Brad Pitt als Achilles. Elke verwijzing naar de Griekse goden is verdwenen. Ook de homo-erotische ondertoon van de vriendschap tussen Achilles en Patrokles is uit het scenario gehaald. Veronica, 20.30-23.40u.

Hard Candy (David Slade, 2005, VS). Een pedofiele fotograaf maakt via internet een afspraakje met de 14-jarige, vroegrijpe Hayley (Ellen – ‘Juno’ – Page). Eenmaal bij hem thuis verdooft ze hem en dan zijn de rollen omgedraaid. Dat is de gimmick van het scenario, wat veel wenkbrauwen heeft doen fronsen. Is de film niet even ranzig als de bedoelingen van de man in kwestie? RTL 8, 22.00-00.00u.

Amusement

Come fly with me. Britse comedyserie van de makers van Little Brittain is een quasi-documentair relaas over de belevenissen van diverse werknemers op een drukke Britse luchthaven. In de eerste aflevering wordt Omar Baba, eigenaar van vliegtuigmaatschappij FlyLo, gedwongen iets te doen aan het gebrek aan zwemvesten op zijn vluchten. Ook met Precious, de meest luie koffiejuffrouw ter wereld. Ned. 3, 21.45-22.20u.

Informatief

Horrible histories with Stephen Fry. Hoogtepunten uit de eerste twee seizoenen van dit komische programma over historische gebeurtenissen. Met onder meer de moord op Julius Caesar, te zien op ‘Crimewatch BC’ en de niet al te succesvolle behandelmethodes voor de manisch-depressieve koning George III. BBC 1, 18.30-19.00u.

Zomergasten. Tweede Zomergast dit seizoen is Dick Swaab (1944). Swaab is emeritus hoogleraar neurobiologie en internationaal bekend hersenonderzoeker. Swaabs werk heeft tot vele nieuwe inzichten geleid met betrekking tot de ziekte van Alzheimer, depressies en pedoseksualiteit. Swaab schreef recent dat niet de mens het brein stuurt, maar het brein de mens, waarmee de vrije wil dus niet lijkt te bestaan. Ned. 2, 20.15-23.20u.

James Ensor, duivels die mij sarren. De Vlaamse kunstenaar James Ensor (1860-1949) was een dwars figuur. Een gevoel van miskenning deed hem besluiten te gaan schilderen in een voor zijn tijd unieke, bewust naïeve stijl. Documentaire uit 2011 van Hans Quatfass toont onder meer de betekenis van Ensor voor de ontwikkeling van de kunst. Canvas, 22.45-23.40u.