Uitgelicht zaterdag

RAIN MAN Tom Cruise, Dustin Hoffman foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

Film

Short Circuit (John Badham, 1986, VS). Vrijblijvende sf-komedie. Geavanceerde robot ontwikkelt na kortsluiting een geweten, wordt totaalweigeraar, ontsnapt uit fabriek en vindt vrienden onder de echte mensen. RTL 4, 13.20-15.10u.

Flushed away (David Bowers & Sam Fell, 2006, GB/VS). Computeranimatiedebuut van de Britse Aardmanstudio in samenwerking met het Amerikaanse DreamWorks. Het bleef gelukkig lekker Brits en erg grappig. De als huisdier opgegroeide rat Roddy komt terecht in het riool, waar hij moet zien te voorkomen dat een enorme pad de wereld zal verlossen van ratten. SBS 6, 19.30-22.00u.

Coach Carter (Thomas Carter, 2005, VS). Mede door MTV geproduceerde basketbalfilm is een klassieke oefening in het genre: slecht-presterend-sport-team-weet-het-dankzij-inspirerende-coach-nog-ver-te-schoppen. Samuel L. Jackson op de automatische piloot als de coach. RTL 5, 20.00-22.45u.

The Doors (Oliver Stone, 1991, VS). Grootscheepse reconstructie van de periode 1967-1971, toen rockzanger Jim Morrison zich een sjamaan waande en als dionysische hogepriester zijn publiek de weg wees naar seksuele anarchie, verdoemde poëzie en moord op het vermolmde establishment van gecompromitteerde vaders. Met Val Kilmer, Meg Ryan. Ned. 3, 23.20-01.35u.

Sangre (Amat Escalante, 2005, Mex/F). Debuut van de Mexicaan Escalante (1979) waarin boetedoening en mechanische seks een hoofdrol spelen. Niet een verhaal van oorzaak en gevolg is de drijvende kracht achter de film, maar de mise-en-scène. Weinig montage, veel lang aangehouden shots die nog even blijven staan als de hoofdpersonen al uit het kader zijn verdwenen. De hoofdpersonen - een portier en zijn vrouw - als de archetypen van de moderne uitgebluste mens. Ned. 2, 00.10-01.31u.

Radio

Pianistenuur. Eerste deel van tweeluik over Chopin. Het Chopin Instituut van Warschau heeft onlangs al zijn werk uitgebracht, gespeeld op een Pleyel uit 1848 en een Erard uit 1849. Pleyel en Erard waren Chopins favoriete pianobouwers. In tegenstelling tot andere componisten was hij heel tevreden met de instrumenten die in zijn tijd voorhanden waren. Radio 4, 17.02-18.02u.

Amusement

Queens of pop. Arte herhaalt de documentaireserie waarin tien vrouwelijke popsterren worden geportretteerd, en zendt ze vandaag in één keer uit. In de avond volgt een muziekgala waarin de kijker mag bepalen wie Madonna opvolgt als Queen of pop. Arte, 13.10-17.45u. en 20.15-21.55u.

3 on stage. In verband met het recente overlijden van Amy Winehouse een ingelaste herhaling van het concert dat ze in maart 2007 gaf in Shepherds Bush Empire te Londen. Door haar drank- en drugsgebruik wilden haar concerten nog wel eens van slechte kwaliteit zijn, maar in Londen was ze in topvorm. Winehouse werd afgelopen weekend dood in haar woning aangetroffen. Ned. 3, 22.20-23.30u.

Informatief

Vrankx. Reportage. Vanuit Kinshasha vertrekt de MBGbemani richting Kisangani, met ruim 1.500 passagiers die op het dek hutjes en tenten opgetrokken hebben. Afl. Pompen of verzuipen in de Congostroom. Canvas, 20.10-20.40u.