Tuurlijk, een arbo-arts in de bus van The Doors

Staande voor het graf van Jim Morrison pinkt dr. Leo Elders (Opinie, 28 juli) een traan weg: ‘Arme Jim. Was hij maar een tijdgenoot geweest van André Rieu. Dan had hij diens goede voorbeeld kunnen volgen en was er een arbo-arts meegereisd in de tourbus van The Doors.’

‘Get real, doc’, zou Morrison waarschijnlijk geantwoord hebben. ‘De enige medicus die met ons op tournee ging was Dr. Feelgood. En die was er niet om stresspieken te onderdrukken, integendeel.’

Dr. Elders zou er goed aan doen, eens een biografie over Morrison te lezen, dan wel de documentaire When you’re strange te bekijken. Dan zou hij er achterkomen dat Morrison stierf nadat hij, al bijna een jaar eerder, uit de band was gestapt.

En Elders mag dan misschien een deskundig bedrijfsarts zijn, van de rock & roll-levensstijl heeft hij blijkbaar bar weinig begrepen. Musici als Morrison en Winehouse gebruikten juist drugs om piekervaringen op te doen, niet om een gezond en regelmatig leven te leiden. Dat dit hen fataal is geworden, is triest, maar heeft meer met hun mentale geaardheid te maken dan met gebrek aan medische begeleiding.

Als Morrison, Winehouse en andere jonggestorven musici meer als André Rieu waren geweest, zouden ze dan rockmuziek hebben gespeeld? Wat denkt u, dokter?

Maarten Lemmens

Utrecht