Turkse legertop stapt op na conflict met Erdogan

De voltallige top van het Turkse leger is gisteren onverwachts afgetreden na nieuwe spanningen met de regering van premier Erdogan. De chef-staf van de strijdkrachten, generaal Isik Kosaner, en de leiders van leger, luchtmacht en marine overhandigden gezamenlijk hun brieven voor „vervroegd pensioen” aan de president van Turkije.

Met hun ontslag protesteren ze tegen de arrestaties van tientallen officieren die ervan worden verdacht de zittende regering van premier Erdogan ten val te hebben willen brengen. De samenzwering zou dateren uit 2003. Gisteren werd bekend dat nog eens 22 officieren worden ervan beschuldigd dat zij een lastercampagne tegen de regering hebben gevoerd op het internet.

Zeventien generaals en admiraals zitten gevangen, samen met nog eens 200 andere officieren. Veel militairen, tot voor kort onaantastbaar in Turkije, koesteren een afkeer van Erdogans partij, die een veel grotere rol voor de islam in Turkije wil.

Leger verliest machtsstrijd: pagina 4