Toen mannen de baas speelden

Historica Jolande Withuis las voor NRC Handelsblad Mary McCarthy’s klassieker De groep, het portret van acht vriendinnen die in de jaren dertig van de vorige eeuw met elkaar studeerden en daarna tot de maatschappij toetreden. Hoofdpersoon Priss ruilt een baan langzamerhand in voor rol als moeder. ‘Voor de Amerikaanse schrijfster en essayiste Mary McCarthy (1912-1989)

Scène uit de Amerikaanse film The Group (1966) van Sidney Lumet, naar het boek van Mary McCarthy (Foto Photo12)

Scène uit de Amerikaanse film The Group (1966) van Sidney Lumet, naar het boek van Mary McCarthy (Foto Photo12)Scène uit de Amerikaanse film The Group (1966) van Sidney Lumet, naar het boek van Mary McCarthy (Foto Photo12)

Historica Jolande Withuis las voor NRC Handelsblad Mary McCarthy’s klassieker De groep, het portret van acht vriendinnen die in de jaren dertig van de vorige eeuw met elkaar studeerden en daarna tot de maatschappij toetreden.

Mary McCarthy (foto Wikipedia)Mary McCarthy (foto Wikipedia)

Hoofdpersoon Priss ruilt een baan langzamerhand in voor rol als moeder. ‘Voor de Amerikaanse schrijfster en essayiste Mary McCarthy (1912-1989) was het inleveren van je onafhankelijke geest een doodzonde’, zo schrijft Withuis. Lees de volledige bespreking van De groep hier.