Tien man FC Twente te sterk voor Ajax in strijd Johan Cruijff Schaal

Duel tussen Bryan Ruiz en Kenneth Vermeer. Foto NRC / Bas Czwerwinski

FC Twente heeft vanavond in de Amsterdam Arena de twaalfde editie van de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Ondanks dat de ploeg van Co Adriaanse vrijwel de gehele tweede helft met tien man speelde, wist landskampioen Ajax zich niet voorbij de bekerwinnaar te knokken. Voor Twente was het na vorig jaar de tweede keer in de clubhistorie dat het de schaal won.

Iets tegen het spelbeeld in zette spits Marc Janko de bekerwinnaar na twintig minuten op voorsprong (audio). De Oostenrijkse spits benutte een strafschop nadat voormalig teamgenoot Theo Janssen Twente-spits Luuk de Jong naar de grond trok.

Twijfelachtige rode kaart

Kort na rust kreeg Twente-aanvaller Steven Berghuis een dubieuze tweede gele kaart. In het strafschopgebied ging hij gewillig naar de grond bij een tackle van Ajax-verdediger Nicolai Boilesen, die in elk geval niet de bal speelde. Scheidsrechter Van Boekel had ook een tweede strafschop aan de Tukkers kunnen toekennen, maar koos voor een tweede gele prent.

Vijf minuten later gaf Twente Toby Alderweireld alle ruimte om zijn kenmerkende afstandsschot te lossen. De Belg liep 25 meter met de bal aan de voet om vervolgens vanaf 20 meter aan te leggen. Met effect belandde de bal op fraaie wijze buiten bereik van doelman Nikolai Mihailov en in de kruising (audio).

Alderweireld 1-1:
http://youtu.be/iarRNp5Lv5I

Ruiz weer eens belangrijk

Van een mogelijk grotere schoonheid was de verrassende 2-1 (audio)van FC Twente. Ajax leek de wedstrijd, na het wegsturen van Berghuis en de daaropvolgende 1-1, naar zich toe te trekken. Maar Bryan Ruiz, na rust ingevallen voor Ola John, dribbelde op de hem typerende wijze van de rechterflank naar binnen en krulde de bal diagonaal voorbij Ajax-doelman Kenneth Vermeer in de verre hoek.

Ruiz 2-1:
http://youtu.be/_hu234BzIgI

Ajax drong nog wel aan en kreeg ook mogelijkheden op de gelijkmaker. Maar tot een voldoende afronding van de kansen kwamen de Amsterdammers niet. In blessuretijd verdween de bal nog wel een keer achter Mihailov maar dit gebeurde nadat Ajacied Lorenzo Ebecilio de bal met de hand beroerde.

    • Jules Seegers