thuiskoktips

Biobrandstof van maïs

Heeft biobrandstof nu ook al met eten te maken? Helaas wel. Zoals gebruikelijk is het niet makkelijk om het goed te doen. ‘Schone’ brandstof, zoals ethanol, wordt gemaakt van maïs. Maïs die ook gegeten kan worden, maar dat nu niet wordt. Bovendien gaat de maïsprijs omhoog nu je er auto’s op kunt laten rijden. Waar de een ‘groen’ rijdt, lijdt de ander honger.

Garnalen pellen

Hollandse garnalen die in Nederland gepeld worden blijven uiteraard een stuk verser (en smakelijker) dan garnalen die op en neer naar Marokko moeten voor ze op de markt komen. Let daarom op bij visstallen en vishandels: sommigen pellen zelf. Je ziet het aan de garnalen: hoe verser hoe meer de kleur neigt naar oranje bruin in plaats van grijsroze.

In Nederland gepelde garnalen worden ook verkocht door de Goede Vissers (zie Lux van 9 juli en of www.goedevissers.nl) onder meer op de zaterdagse Noordermarkt in Amsterdam en vanaf 12 augustus weer in Utrecht op Vredenburg.

Wie moeilijk aan zulke garnalen kan komen hoeft niet te treuren: zelf pellen is zo moeilijk niet. Op Youtube staan handige instructiefilmpjes – let wel op dat ze over de grijze of Hollandse garnaal gaan en niet over die grote jongens. Die kan iedereen zonder filmpje wel pellen.

Loof van bietjes

Wie bietjes koopt, krijgt eigenlijk twee groenten: knollen en bladeren. Als het loof vers is, is er van alles mee te doen. Behandel het als spinazie (maar het smaakt iets voller en bietiger): koken met aanhangend water, beetje grof hakken, royaal citroensap en olijfolie erover, peper en zout, en opeten maar. Stukje feta erbij. Beetje tzaziki erbij, glaasje retsina. Grieks! Ja sas!

Maar wat ook kan: een hartig taartje met een vulling van bietenloof, bijeengehouden door wat ricotta en ei, op smaak gebracht met wat oude kaas. In een bladerdeeglap of in olijfoliedeeg dat in een handomdraai klaar is en zo prettig voelt aan de handen: 135 g bloem, 60 ml water, 60 ml olijfolie, snufje zout. Door elkaar kneden, klaar.

Proeven in Antwerpen

Hopelijk is het in augustus beter weer. Want dan wordt in Antwerpen, van 18 tot en met 21 augustus, Antwerpen Proeft en ’t Bollekesfeest gehouden met een grote openluchtproeverij, vis- en kruidenmarkten en veel Antwerpse streekproducten, zoals het bolleke zelf (De Koninck bier) maar ook Kempense pensen, gezoden worst, borstbollen en Baas Gansendonckkaas. (Zie antwerpenproeft.be of bollekesfeest.be)