Taakstraf wordt voortaan uitgevoerd in oranje hesje

Veroordeelden met een taakstraf moeten hun straf voortaan in een opvallend oranje hesje uitvoeren. Op het hesje staat de tekst: ‘Werkt voor de Samenleving’. Dat bevestigde een woordvoerder van Reclassering Nederland vanmiddag tegenover persbureau Novum.

Een proef met de opvallende kledij in Amsterdam en Den Haag krijgt nu landelijk navolging. Volgens de reclassering gaat het niet om een plan om gestraften aan de schandpaal te nagelen. Het hesje moet duidelijk maken dat mensen die in de fout zijn gegaan zich ook nuttig kunnen maken voor de samenleving.

Jaarlijks krijgen ongeveer dertigduizend mensen in Nederland een taakstraf. De directeur van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip, erkende vanochtend in De Telegraaf dat de taakstraf een groot imagoprobleem heeft:

“Gevangenisstraf wordt gezien als een zwaardere veroordeling. Nu moeten ze zich ’s ochtends vroeg bij ons melden en staan ze onder zwaar toezicht. Wij vinden dat we dit best aan Nederland mogen laten zien.”