Syrische troepen schieten betogers dood in voorstad Damascus

Anti-regeringsbetogers dragen een gigantische Syrische vlag met zich mee bij een protest gisteren in Hama. Foto Reuters

Na de bloederige dag van gisteren hebben Syrische ordetroepen afgelopen nacht minstens vier tot zes mensen doodgeschoten in een voorstad van hoofdstad Damascus. Dat maakten verschillende Syrische mensenrechtenorganisaties vanochtend bekend.

Volgens de organisatie bestormden ordetroepen gisteravond laat voorstad Kiswah. Eerder op vrijdag vielen daar ook al veel dodelijke slachtoffers bij anti-regeringsprotesten. Het vanuit Londen werkende Syrisch Observatorium voor Mensenrechten stelt het totale dodental voorlopig vast op twaalf, terwijl de Lokale Coördinatiecomités, die de protesten in Syrië organiseren, beweert dat er zeker 22 doden zijn gevallen in Kiswah.

Naast de doden in Kiswah vielen volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten elders in Syrië zeker acht doden bij betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad. “De veiligheidstroepen gaan door met de gewelddadige repressie tegen vreedzame demonstranten die vragen om vrijheid en de val van het regime door het schieten van kogels bij de meeste protesten in Syrië op vrijdag”, aldus de organisatie in een aan persbureau Reuters verstuurde verklaring. Er zouden naast Kiswah ook doden zijn gevallen in Latakia, Homs, Deraa en Deir al-Zor.

De Syrische autoriteiten proberen de demonstraties niet alleen te beëindigen met het schieten op betogers, maar voerden ook de afgelopen dagen weer massaal preventieve arrestaties uit. De afgelopen paar dagen zijn volgens mensenrechtenactivisten alleen al in Damascus honderden mensen opgepakt. Nu de ramadan bijna begint, is het de verwachting dat de omvang van de protesten alleen maar toe zal nemen, schrijft onze buitenlandredacteur Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad:

“Voor Arabische demonstranten die hun tirannen ten val willen brengen is de ramadan dus het juiste moment voor een extra inspanning. De protesten zijn de afgelopen maanden in de nieuwsbulletins wat naar beneden gezakt, maar in de Arabische werkelijkheid gaan ze elke vrijdag na het middaggebed onverminderd door. „En tijdens de ramadan wordt elke dag als een vrijdag”, zei een 26-jarige Syrische rechtenstudent tegen het persbureau Reuters. „Het gaat worden als dertig vrijdagen, de een na de ander.” Maar met des te meer vuur, na een dag van vasten en gebed.”