Surinaams schoolboek mag niet schrijven over decembermoorden

De Surinaamse president Desi Bouterse eiste eergisteren het ontslag van Robert Soentik, directeur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Aanleiding is een omstreden geschiedenisboek voor de zesde klas van de basisschool.

De nieuwste versie van Wij en ons verleden bevat kritische passages over de rol van oud-legerleider Bouterse bij onder meer de decembermoorden van 1982. Zo is een foto opgenomen waarop Surinamers in Nederland demonstreren met een bord waarop Bouterse ‘moordenaar’ wordt genoemd. Het boek meldt dat de ex-legerleider in 1982 opdracht heeft gegeven om in de nacht van 7 op 8 december 1982 zestien mannen op te pakken waarvan er uiteindelijk één de nacht in Fort Zeelandia zou overleven.

Deze directe betrokkenheid van Bouterse bij de moorden wordt als feit gepresenteerd, terwijl de Krijgsraad nog geen uitspraak heeft gedaan in het strafproces.

De partij van Bouterse, de Nationale Democratische Partij (NPD), spreekt van „geschiedvervalsing” en is woedend. „Het boek moet niet alleen verscheurd, maar ook in de oven verbrand worden: het is pure onzin en rommel”, aldus assembleelid Theo Vishnudatt (NPD) op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Doelend op Nederlandse invloed zegt hij dat „het blauwe oog” heeft meegekeken bij het herschrijven.

Soender Hanoeman, hoofd van de afdeling Curriculumontwikkeling van het ministerie, reageerde laconiek: „We wisten dat het boek, vooral de drie laatste hoofdstukken, gevoelige informatie bevat. De redactie heeft de historisch-wetenschappelijke benadering verkozen boven politieke correctheid. De feiten mochten niet verdraaid worden.”

Maar volgens de NDP heeft het boek een politiek doel. Het Nieuw Front van oud-president Ronald Venetiaan zou Bouterse hebben willen criminaliseren. Het Nieuw Front stelt echter dat de NDP zich niet om het boek, maar om het verleden van Bouterse moet bekommeren. Bovendien heeft volgens Venetiaan de parlementaire onderwijscommissie die de voorlopige teksten ter inzage kreeg, de omstreden passages in het boek over het hoofd gezien.

Het geschiedenisboek zal de scholen niet halen. En Soentik mag uitkijken naar een andere baan.