Somalische fundamentalisten: hongersnood complot christenen

Somalische vluchtelingen steken massaal de grens met Kenia over in hun zoektocht naar voedsel en hulp. Foto Reuters / Thomas Mukoya

Er bestaat geen hongersnood in Somalië en de verhalen daarover zijn verzonnen door westerse landen om Somaliërs naar christelijke landen als Kenia en Ethiopië te lokken. Dat zegt de islamitisch-fundamentalistische beweging Al-Shabaab.

De moslimfundamentalisetn van Al-Shabaab controleren een groot deel van Somalië en bemoeilijken de hulpverlening aan de elf miljoen mensen in de Hoorn van Afrika die worden bedreigd door de hongersdood. Volgens Al-Shabaab is er echter helemaal geen sprake van hongersnood. “Het is erg droog, maar lokale moslims gaan op verstandige wijze om met de problemen”, aldus een woordvoerder van de beweging tegen persbureau AFP.

De woordvoerder stelt dat de verhalen over hongersnood in Somalië “een nieuwe strategie tegen moslims” zijn van “de buitenlandse vijand”:

“De nieuwe strategie is erop gericht hen naar het buitenland te brengen, in het bijzonder naar christelijke landen zoals Ethiopië en Kenia, zodat hun geloof kan worden vernietigd en ze soldaten kunnen worden voor de christenen.”

Dat er weldegelijk hongersnood heerst in Somalië blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OHCA). Het bureau verwacht dat de crisis in het zuiden van Somalië dit jaar zal verergeren en dat het hele gebied getroffen zal worden door ernstige hongersnood.

    • Pim van den Dool