Senaat verwerpt Republikeins bezuinigingsvoorstel - impasse blijft

De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, gisteravond laat op een persconferentie na de stemming in de Senaat. Foto AFP / Alex Wong

De Amerikaanse Senaat heeft gisteravond laat een Republikeins bezuinigingsplan dat een oplossing voor de schuldencrisis in de VS moest forceren verworpen. De impasse rond het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond blijft daardoor bestaan.

Dat 59 Senatoren tegen het voorstel van de Republikeinse leider Boehner stemden en 41 voor was totaal geen verrassing omdat de Democraten, die over een meerderheid in de Senaat beschikken, al van tevoren hadden aangekondigd het Republikeinse plan te zullen verwerpen. Zij vinden het plan van Boehner geen oplossing voor de crisis omdat het schuldenplafond in het plan voor slechts de komende zes maanden wordt verhoogd. Ook zitten er geen belastingverhogingen in het plan.

Het in meerderheid Republikeinse Huis van Afgevaardigden ging een paar uur voor de stemming in de Senaat wel akkoord met het plan van Boehner. Dat was niet heel verrassend, hoewel politici van de ultraconservatieve Tea Party eerder deze week hun onvrede hadden geuit over de hoogte van de bezuinigingen in het voorstel. Boehner slaagde er echter in op tijd de eenheid binnen zijn partij te herstellen, want zijn plan kreeg 218 stemmen voor en 210 tegen.

Doordat de Senaat het Republikeinse voorstel afstemde blijft de impasse rond het schuldenplafond bestaan. De Democraten en Republikeinen hebben nog tot aanstaande dinsdag om een compromis te vinden, want dan bereiken de Verenigde Staten hun maximaal mogelijke uitgaven (het schuldenplafond), waarna de federale overheid zonder maatregelen officieel failliet gaat. Zo’n failliet kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit op de wereldwijde financiële markten.

Obama, die vooral vanaf de zijlijn moet toekijken omdat het Congres over verhoging van het schuldenplafond beslist, riep de Democraten en Republikeinen eerder gisteravond op een langverwacht compromis te sluiten. “Duidelijk is nu dat elke oplossing om faillissement te voorkomen, door beide partijen moet worden ondersteund”, aldus de president.