Schoolreisje voor nerds

Up for debate - Team Qatarza en zo, Ned. 2, 12.00 - 13. 00 uur

Tina komt uit Iran. Vartan is Syrisch-Armeens. Fatima is geboren in Irak, Ayesha in Pakistan en Talal is half Libanees, half Qatari. Allen wonen ze in de Golfstaat Qatar, een van de rijkste landen van de wereld. En met z’n vijven deden zij in 2008 mee aan het wereldkampioenschap debatteren voor scholieren.

Liz Mermin, die eerder documentaires maakte over onder meer Bollywood en Afghanistan, volgde Team Qatar tijdens hun voorbereidingen in Qatar, Londen en New York en tijdens het toernooi in Washington. Het resultaat is een (lange) film over een schoolreisje waarbij alleen de nerds, de slimsten van de klas, mee mochten.

De debatten gaan over (destijds) actuele thema’s als de Olympische Spelen in Peking en de war on terror. Team Qatar strandt in de voorronde tegen Wales op een (voor Nederland) nu actueel onderwerp: moet de overheid kunst subsidiëren? Wales was tegen deze ‘linkse hobby’ en won. Citaat van een Welshman: „Als ik moet niezen heb ik liever een zakdoek in mijn handen dan een schilderij van Picasso.”

De echte hoofdpersoon van de film is de 22-jarige coach van Team Qatar, Engelsman Erik Just. Hij is voormalig president van de Oxford Union, een van de oudste debatingclubs. Hij traint het team, houdt toespraakjes op onmogelijke locaties zoals het grote reuzenrad in Londen en laat Team Qatar op straat in debat gaan met zwervers en demonstranten. Just bedenkt ook de strijdkreet: Clear eyes, full hearts, can’t lose. Een toekomstig leider van Engeland, schreef een Britse recensent over de superslimme Just. Maar dan wel een met een bijna oneindige reeks sokken met vrolijke cartoonfiguurtjes.

Jan Benjamin

    • Jan Benjamin