Republikeinen leggen bom onder bezuinigingsplan Democraten

Reid deelt de pers mede dat hij openstaat voor Republikeinse ideeën die het Democratenplan kunnen verbeteren. Foto AFP / Chip Somodevilla

Vrijwel alle Republikeinen in de Senaat hebben vandaag een brief ondertekend waarin ze verklaren bij voorbaat niet akkoord te gaan met een tegenvoorstel van de Democraten tot het verhogen van het schuldenplafond. Gisteravond laat verwierpen zij op hun beurt al een bezuinigingsplan van Republikeins voorman John Boehner.

Van de 47 Republikeinen in de honderd zetels tellende Senaat zetten er 43 hun signatuur onder het schrijven. De Democraten hebben de steun van minstens zeven Republikeinen nodig tijdens de stemming de morgenvroeg om 06.00 uur Nederlandse tijd gepland staat. Volgens de Republikeinse senatoren “faalt het voorstel compleet in het adresseren van de fiscale onevenwichtigheid binnen de natie” en vertrouwt het “foefjes” om te bezuinigen.

Huis van Afgevaardigden stemt alvast tegen

Leider van de Democraten Harry Reid wil het schuldenplafond van de Verenigde Staten verhogen met 2.400 miljard dollar en 2.200 miljard bezuinigen. Op die manier kan het land weer geld lenen om de enorme staatsschuld af te betalen. Bereiken beide partijen hierover voor dinsdag geen akkoord dan kan Amerika, en daarmee de wereldeconomie, in de problemen komen.

Reid laat weten open te staan voor ideeën van de Republikeinen die zijn voorstel kunnen verbeteren omdat de tijd volgens hem begint te dringen. Nadat in het Huis van Afgevaardigden een preëmptieve stemming werd gehouden, nog voordat de Senaat over het plan van de Democraten stemde, worden verwachtingen uitgesproken dat onderhandelingen kunnen losbarsten.

‘Time to get real’

Het Huis, waarin de Republikeinen een meerderheid hebben, stemde met 246-173 tegen het voorstel van Reid. In het debat zijn beide partijen, die elkaar constant lijken uit te proberen, tot nu toe vaak prikelbaar geweest. Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis, vindt dat nu dat er een eind moet komen aan “dit absurde theater” en deelde de wetgevers volgens AP mee “it’s time for us to get real”.

Barack Obama heeft vanavond nog een overleg met Reid en Pelosi om de laatste stand van zaken door te spreken. Volgens Reuters kijken de Republikeinen met vertrouwen uit naar gesprekken met de Democraten. “”We hebben nu een juiste mate van ernst en zitten met de juiste mensen aan tafel”, aldus het kamp Boehner.

Gisteravond laat waren de Democraten als eerste aan de beurt om het plan van de tegenpartij af te schieten: