Recorddrukte blijft ver uit zicht tijdens Zwarte Zaterdag

achteraan aansluiten bij de tolpoortjes nabij Rousillon voor de A7 richting Lyon. Foto AFP / Jean-Philippe Ksiazek

Zwarte Zaterdag is druk, maar heeft geen records gebroken. Op de A7 tussen Lyon en Orange konden automobilisten tegen 15.00 uur aanschuiven in een 55 kilometer lange file. Ook mensen die via de A9 op weg waren naar Spanje stuitten rond dat tijdstip nog op een flinke file.

De piek lag vandaag even na het middaguur, toen al bleek dat van een overweldigende drukte geen sprake was. Op de Franse autoroutes stond toen 643 kilometer file. Twee uur later was daar nog 365 kilometer van over. De drukte is vergelijkbaar met vorig jaar. In recordjaar 2009 stond het verkeer nog over een afstand van 870 kilometer in de rij.

ANWB: ergste fileleed geleden

De files in Frankrijk verplaatsen zich volgens de ANWB van de Rhônevallei naar het zuiden. Behalve op de A7 en A9 is het nog druk op de A10 richting Bordeaux en de A75 naar Beziers.

De ANWB meldt dat ook in andere Europese landen het ergste fileleed geleden is. De verkeersdrukte in Duitsland concentreerde zich in het zuidoosten op de A8 en A9, en in het noordwesten rond Hamburg.

Filerijden op de Autoroute du Soleil vandaag. Foto AFP / Jean-Philippe KsiazekFilerijden op de Autoroute du Soleil vandaag. Foto AFP / Jean-Philippe Ksiazek

Drukte voor Alpentunnels

In Oostenrijk was het vooral druk voor de Karawankentunnel naar Slovenië, en in Italië stond het verkeer op weg naar het Gardameer goed vast. Wie via de Mont Blanctunnel naar Italië wilde, moest een groot deel van de dag rekenen op een wachttijd van meer dan twee uur. De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland is geslonken tot ongeveer een uur.

De Zwarte Zaterdag wordt al jaren achtereen minder druk. De ANWB merkt dat mensen meer gespreid op pad gaan. Dit jaar speelt misschien ook het tegenvallende weer een rol. Daardoor reizen sommige mensen misschien helemaal niet af naar het zuiden, omdat het weer op veel plekken nauwelijks beter is dan in Nederland.