Polen: ook Russische fouten bij vliegramp Smolensk

Het vliegtuigongeluk in april vorig jaar bij het Russische Smolensk, waarbij de Poolse president en een groot deel van de politieke en militaire elite van het land omkwamen, is zowel het gevolg van onervarenheid van de Poolse bemanning als van fouten van de Russische luchtvaartautoriteiten. Het Poolse onderzoek naar het ongeluk, dat gisteren werd gepubliceerd, wijkt daarmee deels af van de conclusies van een eerder Russisch onderzoek. Dat legde alle schuld bij de Poolse bemanning van het toestel.

De conclusie van het onderzoek was voor de Poolse minister van Defensie Bogdan Klich reden om zijn functie neer te leggen. Hoewel hij zichzelf niet persoonlijk verantwoordelijk acht, wil hij met het oog op de parlementsverkiezingen dit najaar voorkomen dat zijn aanblijven de regering belast. Premier Donald Tusk heeft het ontslag aanvaard en de huidige onderminister van Binnenlandse Zaken, Tomasz Siemoniak, aangewezen als opvolger.

Het was op 10 april 2010 heel mistig. De piloten hadden amper ervaring in het vliegen onder die omstandigheden en reageerden chaotisch. De gezagvoerder kende het vliegtuig, een Toepolev TU-154, bovendien slecht. Verder sprak slechts één van de bemanningsleden Russisch, waardoor de communicatie moeizaam verliep.

Tot zover zijn de Polen het met de Russen eens. Maar volgens het Poolse onderzoek was de begeleiding door de Russische luchtverkeersleiding slecht. Het vliegtuig werd niet goed in positie gebracht voor de landing. Het zou in werkelijkheid zestig meter lager hebben gevlogen dan de verkeersleiding dacht. Ook was de verlichting van de verouderde luchthaven van Smolensk heel slecht.

Het Poolse rapport stelt dat er door luchtmachtgeneraal Andrej Blasik druk is uitgeoefend op de piloten om onder de moeilijke omstandigheden toch te landen, zoals ook de Russen schreven. De Poolse onderzoekers bevestigen weliswaar dat Blasik in de cockpit was maar zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat hij heeft geprobeerd invloed op de piloten uit te oefenen.

In Rusland is verontwaardigd gereageerd op het Poolse rapport. Volgens de vicevoorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, Andrej Klimov, probeert Warschau het onderzoek te politiseren. „Dit is geen technisch maar een politiek rapport”, aldus Klimov. (AP, Reuters, AFP)