Gilbert zet supervorm door en wint San Sebastián

Gilbert is dit seizoen bij uitstek de renner die de wielersport kleur geeft. Foto AFP / Tor Erik Schroeder

Philippe Gilbert heeft vanmiddag de 31e editie van de wielerklassieker Clásica San Sebastián gewonnen. De gedoodverfde Belgische favoriet plaatste op 3,5 kilometer van de meet een beslissende demarrage uit een elfkoppige kopgroep en kwam solo over de meet.

Rabobankrenner Carlos Barredo werd tweede op 12 seconden, Greg van Avermaet maakte het Belgische feest compleet door als derde te fnishen. Gilbert won in het voorjaar ook al de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Tevens werd hij Belgisch kampioen. De Waal van Omega Pharma-Lotto verkeert al sinds april in bloedvorm en droeg tijdens de afgelopen Tour de France zowel de gele-, groene- als bolletjestrui en won de openingsetappe.

Karsten Kroon in kopgroep

Karsten Kroon liet zich de hele dag van voren zien. De Nederlander van BMC maakte deel uit van een kopgroep van zes, die al vroeg in de koers ontstond. Op de tweede beklimming van de beruchte Jaizkibel, op veertig kilometer van de meet, bleven daarvan alleen Kroon en Fisher over.

Het uitgedunde peloton volgde aan de voet van de klim op anderhalve minuut. Nicolas Roche waagde als eerste een aanval, maar de Ierse klimmer kon niet wegkomen. Overtuigender was de demarrage van Samuel Sanchez. De Euskaltel-kopman achterhaalde al snel de twee koplopers en ging alleen verder. Uit de groep der favorieten plaatste Gilbert een tegenaanval.

Barredo ‘stond stil’

De Belg kreeg weinig ruimte, maar door Gilberts hoge tempo werd Sanchez wel achtergehaald. Een groep van elf bereikte de top van de Jaizkibel, op 450 meter hoogte. Omdat de kopgroep moeizaam afdaalde, konden veel renners vervolgens weer aansluiten.

Richting de finish opende Barredo het bal en pakte een kleine marge. De winnaar van 2009 leek echter stil te staan, toen Gilbert op 3,5 kilometer van de meet uit de pedalen schoot. Gilbert walste over Barredo heen en werd pas bij de finish weer teruggezien. Barredo bleef uiteindelijk de achtervolgende groep nipt voor, waar Van Avermaet voor Joaquim Rodriguez en Dries Devenyns de sprint won. Rob Ruijgh van Vacansoleil was met een 27e plaats net als in de Tour de beste Nederlander.