Moslimextremisten beschuldigd van dood Libische rebellenleider

Rebellenminister Ali Tarhouni gisteravond laat op een persconferentie in Benghazi. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De militaire leider van de Libische opstandelingen, Adel Fattah Younes, is gedood door moslimextremisten. Dat zeggen opvallend genoeg zowel de opstandelingen als het regime van Moammar Gaddafi.

Younes, die minister van Binnenlandse Zaken was onder Gaddafi voordat hij snel na het begin van de volksopstand overliep naar de opstandelingen, werd donderdag door rebellenstrijders naar opstandelingenbolwerk Benghazi gebracht voor verhoor. Onderweg werd hij doodgeschoten en werd zijn lichaam buiten de stad gedumpt, aldus de opstandelingen gisteravond.

Na lange onduidelijkheid over wie er achter de aanslag op Younes zat, zei minister Ali Tarhouni van de opstandelingen gisteravond laat dat hun militaire leider gedood is door leden van de Obaida Ibn Jarrah Brigade, een militie die genoemd is naar een van de bondgenoten van profeet Mohammed. De militie bestaat uit moslimfundamentalistische strijders die zij aan zij met de opstandelingen tegen Gaddafi hebben gevochten.

Het regime van Gaddafi beschuldigde gisteravond de moslimterroristen van Al-Qaeda van de verantwoordelijkheid voor de dood van Younes. Het Libische regime heeft de laatste maanden vaker naar Al-Qaeda gewezen om de eigen betrokkenheid bij gewelddadige acties te ontkennen. Ook claimde het regime geregeld dat de opstandelingen samenwerkten met leden van Al-Qaeda.

Aan het Libische front gaat de strijd tussen Gaddafi’s troepen en de opstandelingen intussen gewoon door. Het regime beweerde gisteravond laat dat troepen van Gaddafi 190 rebellen hebben gedood in het Westelijk Gebergte, dat is gelegen aan de grens met Tunesië. Hoofdstad Tripoli werd gisteravond opnieuw opgeschrikt door explosies. Over eventuele slachtoffers en schade is niets bekend.

    • Pim van den Dool