Loting kwalificatie WK 2014: Oranje tegen Turkije van Hiddink

Voor veel Oranje-supporters hét moment van het afgelopen WK: in de finale lijkt Arjen Robben Nederland op 1-0 te gaan zetten, maar Iker Casillas raakt de bal met zijn teen waarop het stuk leder tergend langs de verkeerde kant van de paal rolt. Foto Reuters / Marcelo Del Pozo

In Rio de Janeiro is vanavond geloot voor de kwalificatiepoules waarin landen gaan strijden voor een plekje op het WK voetbal dat in 2014 in Brazilië wordt gehouden. Nederland treft Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra.

Oranje was ingedeeld als groepshoofd en ontliep daardoor sterke voetballanden als Italië, Duitsland, Portugal en Spanje. Saillant detail is dat de op papier sterkste tegenstander van het Nederlands elftal, Turkije, momenteel gecoacht wordt door Guus Hiddink. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk ontliep tegenstanders als Frankrijk en Rusland. Van Marwijk sprak in Rio tegenover de NOS van een lastige loting:

“We moeten op ons tellen passen, maar als je wereldkampioen wilt worden moet je iedereen kunnen verslaan. Een aantal ploegen [in de poule, red] is aan elkaar gewaagd en dat kan in ons voordeel werken als ze punten van elkaar afsnoepen. Het is voor mij vreemd om hier te staan want ik ben volop bezig met voorbereiding het EK volgende zomer en ik heb nog contract tot 2012. Dan is het raar om hier vooruit te kijken naar een toernooi dat over drie jaar plaatsvindt.”

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports #Netherlands #2014WC Qual Group D: v Turkey (3W-3D-2L), Hungary (8-2-5), Romania (7-3-1), Estonia (2-0-0), Andorra (4-0-0) #bbcfootball

De kwalificatiereeks begint na het Europees Kampioenschap van komende zomer in Oekraïne en Polen. Op 7 september 2012 worden de eerste wedstrijden gespeeld en op 15 oktober 2013 wordt de serie afgerond. De groepswinnaars plaatsen zich dan direct voor de wereldtitelstrijd, de acht nummers twee spelen in vier play-offs om de overige vier tickets.

Bekijk de volledige poule-indeling.