Los Angeles Times bezuinigt op zijn boekenbijlage

De Amerikaanse kwaliteitskrant The Los Angeles Times heeft al zijn freelance boekrecensenten aan de dijk gezet. Dat meldt het boekenvakblad Publishers Weekly. De medewerkers kregen deze week te horen dat hun recensies en columns worden geschrapt en dat ze niet worden vervangen. Voortaan zullen collega’s in vaste dienst alle boekbesprekingen voor hun rekening nemen. Volgens chef boeken Jon Thurber betreft het een pure bezuinigingsmaatregel. “We moeten snijden in onze freelance budgetten.”

Een van de getroffen recensenten is Susan Salter Reynolds, die al 23 jaar voor deTimes werkte, zowel freelance als in vaste dienst. In december 2009 werd ze samen met 40 andere redacteuren ontslagen, om spoedig daarna weer te worden aangenomen op parttimebasis. “We kregen een derde betaald van ons vroegere salaris, en raakten onze ziektekostenverzekering kwijt”, aldus Reynolds. “Twee maanden geleden kregen we opeens een freelance status, wat betekende dat we het gebouw van de Times niet meer in mochten.” Reynolds noemt de beëindiging van de samenwerking “geen slimme businessbeslissing”, en zei zich honds behandeld te voelen.

De boekenredactie van de LA Times bestaat nu nog uit vier mensen. Volgens een woordvoerder zal de maatregel geen gevolgen hebben voor de aandacht die er aan boeken wordt besteed. De Times is met een oplage van 723.000 exemplaren door de week en ruim 1 miljoen op zondag, een van de grootste kranten in de VS. De publicatie verkeert al jaren in zwaar weer. In 2008 werd de toonaangevende boekenbijlage Los Angeles Times Book Review opgeheven. Dat leidde destijds tot een storm van protest.