Libisch bedrijf Ridderkerk snijdt zich los van eigenaren Tripoli

Op aandringen van het ministerie van Financiën heeft het Libische Oilinvest in Ridderkerk de eigenaren in Tripoli op grotere afstand gezet. Deze week heeft het bedrijf drie Nederlanders ingeschreven als onafhankelijke bestuurders van een Stichting Administratiekantoor Oilinvest. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel die ingezien zijn door NRC-redacteur Daan van Lent.

Oilinvest is een van de grootste Libische bedrijven in Europa en runt vanuit Ridderkerk via dochters in verschillende Europese landen ruim 3.000 benzinestations van Tamoil en een aantal raffinaderijen.

Een van de nieuwe bestuurders is Arthur Docters van Leeuwen, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. De andere twee Nederlanders zijn Flip Klopper, voormalig directeur bij De Nederlandsche Bank en toezichthouder bij verschillende pensioenfondsen, en ex-Shellmanager Peter Waaijer.

Na de bevriezing van Libische tegoeden in februari had Oilinvest al in brieven aan diverse Europese overheden toegezegd dat de winsten niet terecht zouden komen bij de eigenaar in Tripoli, de Lybian Investment Authority. Dat staatsfonds is door de VN en de EU op de sanctielijst geplaatst. De sancties moesten voorkomen dat het bewind van Moammar Gaddafi nog aan geld kan komen.

Oilinvest mocht zijn activiteiten in Europa mocht voortzetten. Niettemin heeft het Nederlandse ministerie van Financiën sinds maart intensief onderhandeld met Oilinvest. De Tweede Kamer stelde in maart vragen of er via Oilinvest geen geld naar het regime van Gaddafi kan weglekken. De vestiging in Ridderkerk is op papier het hoofdkantoor van de dochtermaatschappijen in Europa, maar heeft als aandeelhouder Oilinvest Holding op belastingparadijs Curaçao. Tussen Oilinvest in Ridderkerk en Oilinvest op Curaçao is nu de Stichting Administratiekantoor geplaatst. Daardoor krijgen de Libische aandeelhouders certificaten voor hun aandelen, maar verschuift het stemrecht op de aandelen naar de bestuurders van het administratiekantoor. Zij beslissen dus ook waar de winsten naartoe zullen gaan. Het ministerie van Financiën geeft geen commentaar.

Lees het achtergrondverhaal ‘Bevroren tegedoen’ vandaag in NRC Weekend. Of lees het artikel vanaf 10.00 uur in de digitale editie.