Leger Vietnam smokkelt illegaal hout uit Laos

Ondanks een exportverbod smokkelen Vietnamese bedrijven op grote schaal hout uit buurland Laos. Het Vietnamese leger koopt stelselmatig Laotiaanse functionarissen om en smokkelt enorme hoeveelheden hout naar Vietnam, waar het wordt verwerkt in meubels die worden geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Dat schrijft de Britse milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) in een nieuw rapport.

Laos, een land met een van de laatste grote tropische wouden in Zuidoost-Azië, heeft de export van ruw hout verboden in 1999 en zegt dat het zijn bos juist uitbreidt. Maar er zijn veel berichten over onstuitbare houtkap, die vaak in verband worden gebracht met de vele damprojecten en plantages in Laos.

„Vietnam annexeert bijna gebieden in Laos om zijn eigen industrieën te voorzien. De enige winnaars in Laos zijn corrupte regeringsfunctionarissen en zakenmannen met goede contacten”, aldus Julian Newman, een onderzoeker van EIA. Het agentschap doet onderzoek naar milieucriminaliteit over de hele wereld.

Het EIA, dat in 2010 en 2011 undercoveronderzoek deed, schat dat jaarlijks ongeveer 25.000 kubieke meter hout, ter waarde van 80 miljoen dollar, illegaal naar Vietnam wordt geëxporteerd.

Een van de onderzochte bedrijven, dat zeker al twee decennia bij de houtkap betrokken is, wordt geleid door het Vietnamese leger. Dat bedrijf stelt dat het een vergunning heeft van de Laotiaanse regering voor houtimport, in ruil voor de aanleg van wegen en irrigatieprojecten. „Het Vietnamese leger smokkelt geen hout uit Laos”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Internationale hulporganisaties in Laos klagen dat provinciale autoriteiten vaak eigen deals sluiten met buitenlandse bedrijven, en zich niets aantrekken van nationale regelgeving. (AFP, AP)