‘Koninklijk paleis en kantoor Arbeiderspartij ook doelwit Breivik’

Breivik (midden) werd gistermiddag weggereden nadat hij verhoord was door de politie in Oslo. Foto AFP / Terje Bendiksby

Het koninklijke paleis en het hoofdkantoor van de Noorse Arbeiderspartij in Oslo stonden ook op het lijstje doelwitten van Anders Behring Breivik. Dat meldt de Noorse krant VG vanochtend op basis van bronnen bij de Noorse politie.

Het opblazen van het koninklijk paleis zou Breivik volgens de politie een grote symbolische daad hebben gevonden. Het hoofdkantoor van de Noorse Arbeiderspartij zou hij hebben willen opblazen omdat hij de partij verantwoordelijk acht voor de multiculturele samenleving in Noorwegen. De informatie over de extra plannen heeft Breivik volgens VG in zijn verhoren gegeven.

De reden dat hij uiteindelijk niet geprobeerd heeft om meer dan twee doelen te treffen zou zijn dat hij die dag logistieke problemen had. Wat voor problemen dat precies zijn is niet precies duidelijk. VG schrijft dat hij mogelijk moeite heeft gehad om voldoende bommen te fabriceren omdat dit veel tijd in beslag neemt.

Na de bomexplosie in Oslo heeft de politie naar eigen zeggen op tien adressen controles uitgevoerd of veiligheidsmaatregelen genomen. Onder de locaties die mogelijk gevaar liepen zijn het ministerie van Defensie, het huis van de kroonprins in Asker, het parlement en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op geen van de locaties werd iets verdachts aangetroffen, aldus de politie tegen VG.