Jürgen Klinsmann bondscoach van Amerikaanse voetbalploeg

Jürgen Klinsmann volgt Bob Bradley op als bondscoach van de nationale voetbalploeg van de Verenigde Staten. De Duitser is met een Amerikaanse getrouwd en woont al jaren in de Verenigde Staten.

Klinsmann, die vandaag 47 jaar wordt, was tussen 2004 en 2006 bondscoach van Duitsland. Door het frisse, aanvallende spel van Die Mannschaft werd Klinsi als trainer mateloos populair, zeker toen de Duitse natioanle ploeg op het WK in eigen land (2006) onverwacht derde werd.

In het seizoen 2008-2009 was Klinsmann hoofdverantwoordelijke bij Bayern München, maar hij werd nog voor het eind van het seizoen ontslagen.

Klinsmann speelde als voetballer onder meer voor VfB Stuttgart, Internazionale, AS Monaco, Tottenham Hotspur, Bayern München en Sampdoria. De aanvaller speelde 108 interlands en scoorde daarin 47 keer. Als voetballer werd hij met Duitsland in 1990 wereldkampioen en in 1996 Europees kampioen. Hij speelde drie WK-eindrondes en scoorde daarin in totaal elf maal.

Klinsmann wordt maandag officieel gepresenteerd als bondscoach. Negen dagen later staat zijn eerste duel als coach van de Amerikanen al gepland. Dan oefent de ploeg in Philadelphia tegen Mexico.

Bob Bradley werd eerder deze week ontslagen. Hij had de Amerikaanse ploeg bijna vijf jaar onder zijn hoede. Een maand geleden leed zijn team voor 93.000 toeschouwers in de Rose Bowl in Pasadena een gevoelige thuisnederlaag (2-4) tegen aartsrivaal Mexico, in de finale van de Concacaf Gold Cup, het kampioenschap van Midden- en Noord-Amerika. Op het WK van vorig jaar in Zuid-Afrika werd Amerika in de tweede ronde uitgeschakeld door Ghana. (Novum, Reuters, AP)