‘Irak onveiliger dan een jaar geleden’, Al-Maliki koopt 36 F-16’s

Premier Nouri al-Maliki van Irak. Foto AFP

Op de dag dat de Iraakse regering bekendmaakt 36 gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten te willen kopen, concludeert de Amerikaanse regering dat Irak vandaag de dag gevaarlijker is dan een jaar geleden.

Volgens Stuart W. Bowen jr., de speciale inspecteur-generaal voor de Iraakse wederopbouw, is dat vooral te wijten aan frequente bomaanslagen, moorden en een terugkeer van geweld door sji’itische milities in Irak.

‘Zomer van onzekerheid’

Volgens AP noemt hij de huidige periode de “zomer van onzekerheid”, waarin Irak moet beslissen of alle Amerikaanse troepen aan het eind van het jaar vertrekken of een deel toch blijft om militaire ondersteuning te verlenen.

“Irak blijft een bijzonder gevaarlijke plek om te werken”, schrijft Bowen in het rapport. “Het is in mijn ogen minder veilig dan twaalf maanden geleden.”

Bowen beticht het Amerikaanse leger ervan de veiligheidssituatie in Irak te rooskleurig te hebben beoordeeld. Dat sprak in mei van een “zeer, zeer positieve trend” in de ontwikkeling van de veiligheid in Irak. Het leger beschreef de veiligheid echter in vergelijking met 2007, toen Irak op de rand van een burgeroorlog balanceerde. Defensie wilde niet reageren op het rapport van Bowen.

Maliki: delegatie in VS om deal te sluiten

Ondertussen maakte de Iraakse premier Nouri al-Maliki vandaag bekend dat een delegatie van de Iraakse luchtmacht is afgereisd naar de VS. Deze moet een aankoop van 36 F-16’s in goede banen leiden.

Vorig jaar was er nog sprake van dat Irak zestien gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen zou kopen, maar die plannen werden begin 2011 uitgesteld. Volgens Reuters ging toen 900 miljoen dollar naar voedselrantsoenen in plaats van richting Lockheed Martin Corp dat de F-16’s bouwt.