Inge Dekker wereldkampioene op 50 vlinder, brons Van Rouwendaal

Dekker kon haar geluk niet op toen ze zag dat ze als eerste had aangetikt op de 50 meter vlinderslag. Foto Reuters / Bobby Yip

Zwemster Inge Dekker heeft vanmiddag in Shanghai de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag behaald. Sharon van Rouwendaal verraste met een bronzen medaille op de 200 meter rugslag.

Dekker was in de finale van de 50 meter vlinder verrassend genoeg te sterk voor de Zweedse favoriete Therese Alshammar. Dekker tikte aan in een tijd van 25,71 seconden. Alshammar werd tweede in 25,76, het brons ging naar de Française Melanie Henique.

Sharon van Rouwendaal pakte later op de middag zeer verrassend het brons op de 200 meter rugslag. De Nederlandse zwemster tikte als derde aan in een tijd van 2.07,78. De Amerikaanse Melissa Franklin won het goud in een tijd van 2.05,10. Het zilver ging naar de Australische Hocking.

Cielo Filho wereldkampioen op 50 meter vrij

De Braziliaan Cesar Cielo Filho veroverde vanmiddag de wereldtitel op de 50 meter vrije slag bij de mannen. Hij klokte een tijd van 21,52 seconden en was daarmee te snel voor de Italiaan Dotto, die het zilver greep, en de Fransman Bernard, die brons pakte.

Michael Phelps pakte vanmiddag zijn derde wereldtitel op dit WK in Shanghai door de 100 meter vlinderslag als snelste af te leggen. De Amerikaan bleef de Pool Czerniak en zijn landgenoot McGill voor en liet een tijd van 50,71 seconden noteren. De Nederlander Robin Verlinden werd zevende.

Kromowidjojo en Veldhuis naar finale 50 meter vrij

De Nederlandse Ranomi Kromowidjojo, die gisteren brons pakte op de 100 meter vrij, plaatste zich vanmiddag onbedreigd voor de finale van de 50 meter vrije slag. Ze won de eerste halve finale in een tijd van 24,56 seconden. Marleen Veldhuis plaatste zich ook voor de finale door met een tijd van 24,88 seconden vierde te worden in de tweede halve finale.

De Nederlandse Monique Nijhuis plaatste zich voor de finale van de 50 meter schoolslag, die morgen wordt gezwommen.

De Britse Rebecca Adlington pakte later op de middag het goud op de 800 meter vrije slag. De Amerikaanse dames waren overduidelijk de sterkste in de finale van de 4 x 100 meter wisselslag. China pakte in die finale het zilver, Australië het brons. Nederland deed niet mee aan dit onderdeel.

    • Pim van den Dool