Hij: Geen idee wat kamperen kost

Susanna Bicknell en Maurice Orth zijn ruim 23 jaar samen. Dochter Caitlin is 11 jaar, zoon Duncan is 9. Deze zomer gaan ze drie weken kamperen in Zuid-Frankrijk en één week in Nederland.

Maurice en Susanne gefotografeerd door David Galjaard voor hun huis in Nijmegen voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Maurice Orth (40), judoleraar op een sportacademie en eigenaar van een judoschool:

„Tijdens de vakantie laad ik mezelf op. Thuis ben ik altijd aan het werk. Daarom gaan we regelmatig op vakantie, zo’n vijf, zes keer per jaar. We gaan voor de rust, voor de tijd om te koken, om rustig een drankje te kunnen drinken. Op geld letten past daar niet bij. De laatste jaren hebben we het financieel wat breder, dat scheelt. Maar toen we het nog niet zo breed hadden, spaarden we van tevoren zodat we op vakantie niet aan geld hoefden te denken.

We gaan kamperen omdat de kinderen dat leuk vinden. We zoeken kleine, mooi gelegen campings met een zwembad. We wisselen tips uit met vrienden, die we tijdens de vakantie ook treffen. Ik heb geen idee wat die campings kosten. Susanna regelt de financiën. Wel ben ik kritischer dan Susanna over de kwaliteit van de campings. Zij vindt het al snel goed, terwijl ik het te groot vind, of een zwembad mis.

„Door het glutenvrije dieet van Duncan gaan we op vakantie niet vaak uit eten. Een besparing is dat nauwelijks, want we gooien de winkelwagen onbeperkt vol. Ook de kinderen mogen inladen wat ze willen.

„Susanna gaat op vakantie nog makkelijker met geld om dan ik. Mijn ouders hadden vroeger geen riant inkomen en waren daardoor behoorlijk zuinig. Van Susanna heb ik geleerd er meer ontspannen mee om te gaan. Zij kijkt op vakantie helemaal nergens naar. Soms denk ik wel: is dat nou nodig? Als Susanna het bijvoorbeeld prima vindt dat de kinderen een bal willen kopen, terwijl ze er al drie hebben.”