'Het liefst blote voeten'

Het zomergevoel van Niek Meijer (52), burgemeester van Zandvoort.

„Ik wil er deze zomer drie weken even helemaal uit zijn. Mijn echtgenote en ik gaan naar Italië, naar een kustplaats ter hoogte van Rome. De kust ja, daar raak je aan verknocht als je in Zandvoort woont. Er zit leven in de zee, dat is imponerend. En het kabbelen van het water geeft rust, vanwege het vaste ritme denk ik.

„Als burgemeester ben je erg zichtbaar. Als ik in ons dorp rondloop, spreken mensen me aan en ik let op dingen. Laatst was er brand in een van onze strandpaviljoens. Dan ga ik er even langs. Op vakantie kan ik mijn hoofd leegmaken. Een boek lezen, iets bezoeken. We gaan op de bonnefooi en laten het ritme z’n ritme.

„Het zomergevoel zit voor mij in kleine dingen. Dat je niet hoeft na te denken wat je aantrekt. Dan ga ik om 7 uur in alleen een blouse op de fiets de hond uitlaten in de duinen. Bij het krieken van de dag is het al volop licht en zie je vogels, konijnen en een vos soms.

„Of ik in de zomer niet juist nodig ben vanwege de drukte? Nee hoor. Iedereen is vervangbaar. En bestuurlijk gezien is het juist rustig in de zomer. Als er iemand vermist is op zee, is dat werk voor de reddingsbrigade en de KNRM. Daar heb ik helemaal geen verstand van. En dat jongeren stennis schoppen op de stranden zie je elk jaar even aan het begin van de zomer. Sinds 2008 voeren we een lik-op-stukbeleid. Zonodig zetten we de ME in; de minder zware variant hoor, met knuppels en in truien. In de vier jaar dat ik hier zit, is het aantal opstootjes op een hand te tellen.

„Zelf ga ik liever in andere seizoenen dan de zomer naar het strand. Ik ben niet zo’n zonaanbidder. Bang om herkend te worden ben ik niet, in een zwembroek zijn we allemaal onbekend.”

tekst Marleen Luijtfoto Krijn van Noordwijk