Het is druk, maar het valt voorlopig toch mee op Zwarte Zaterdag

Verkeersdrukte bij de Gotthardtunnel in Zwitserland, twee weken geleden. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

De verwachte drukte op de Europese wegen is zaterdagochtend later op gang gekomen. Opvallend is vooral dat rond Parijs geen files staan. Er stond om elf uur uur in totaal 440 kilometer file. Vorig jaar was dat om dezelfde tijd op Zwarte Zaterdag al 500 kilometer, zei een woordvoerder van de ANWB tegen persbureau Novum.

De Franse verkeersdienst sprak vooraf de verwachting uit dat op het toppunt 600 kilometer file zou staan. Hoewel de drukte later begon, is dat aantal nog haalbaar. Het hoogtepunt van de drukte ligt tussen het middaguur en twee uur. Vorig jaar stond er 650 kilometer aan files.

De Zwarte Zaterdag wordt al jaren achtereen minder druk. De ANWB merkt dat mensen meer gespreid op pad gaan. Dit jaar speelt misschien ook het tegenvallende weer een rol. Daardoor reizen sommige mensen misschien helemaal niet af naar het zuiden, omdat het weer op veel plekken nauwelijks beter is.

In Frankrijk is het vooral in de Rhônevallei op de A7 ten zuiden van Lyon druk. Ook op de A10, A20 en A75 staan lange files. Voor de Mont Blanctunnel richting Italië is een wachttijd van meer dan twee uur.

In Duitsland staat op de A8 van München naar Salzburg 30 kilometer file. Ook is het in het Noorden druk richting Denemarken. De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland is opgelopen tot meer dan twee uur. In Italië is het druk richting het Gardameer en naar de Adriatische kust.