Er is iets mis met de Russen

O p de rustdag van het WK voor landenteams, dat in de Chinese havenstad Ningbo werd gehouden, was er een boottochtje over de Jangtsekiang. De rivier was mooi. De Rus Nikita Vitioegov moest denken aan de Moskva. Anderen zagen een mengeling van de Neva en de Nijl. Het is misschien een ijzeren wet dat je iets alleen mooi kunt vinden als het je doet denken aan iets anders dat je al eerder mooi hebt gevonden.

Bij de lunch werden op de boot lokale specialiteiten geserveerd zoals gefrituurde kakkerlakken en schorpioenen. Daarna was er een spelletje. Door Chinezen werden Chinese woorden uitgesproken en de buitenlanders moesten proberen om die woorden te herhalen. Bij hun koddige uitspraak schaterden de Chinezen van het lachen. Vooral de sponsor van het toernooi viel bijna onder de tafel van pret.

Het verslag van de boottocht werd geschreven door de Russische teamcaptain Jevgeny Barejev. Behalve Vitioegov had hij weinig Russisch gezelschap, want de meeste leden van zijn team waren in hun hotel in Ningbo gebleven.

Hoewel daar heerlijk vlees van lam en eend op het menu stond en geen kakkerlakken en schorpioenen, waren de Russische thuisblijvers waarschijnlijk toch vervuld van sombere gedachten. Er is iets mis met de geweldige Russische schakers als ze samen in een team spelen. Sinds 2002 hebben ze geen olympiade meer kunnen winnen en in het WK in Ningbo werd Rusland vierde, achter Armenië, China en Oekraïne. Een ware blamage.

Het heeft misschien ook niet geholpen dat ze al tijdens de wedstrijd werden uitgekafferd door de president van de Russische schaakbond Ilja Levitov, die in een interview bijvoorbeeld over Vitioegov smaalde dat die niet eens van een bedoeïen kon winnen. Dat was toen Vitioegov remise had gespeeld tegen de Egyptische meester Mohammed Ezat.

Aan het eind werd Levon Aronian gefeliciteerd met de overwinning van zijn land en met zijn eigen mooie prestatie aan het eerste bord. Hij antwoordde dat er wat hemzelf betreft geen reden voor felicitaties was. Het paste gewoon bij zijn status en zijn rating dat hij goed speelde. Niets bijzonders. Een chirurg werd toch ook niet iedere keer gefeliciteerd als hij een operatie professioneel had uitgevoerd?

Aronian was te bescheiden. Als de patiënt een getrainde vechter was die zich op de operatietafel bij vol bewustzijn tot het uiterste had verzet, dan zou de chirurg wel degelijk een complimentje verdienen.

De Armeense ploeg kreeg op het vliegveld van Jerevan een heldenontvangst van een dolblije menigte onder aanvoering van de Armeense president. Alleen Aronian was daar niet bij, want die was uit China doorgereisd naar Australië, waar zijn beeldschone vriendin woont. Het was hem gegund.

Levon Aronian (Armenië) - Pentala Harikrishna (India), WK Teams, Ningbo

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Pc3 Le7 5. Lg5 h6 6. Lh4 0-0 7. e3 Pe4 Met de solide Laskerverdediging won Anand vorig jaar de beslissende partij tegen Topalov in hun WK-match en in de kandidatenmatches in Kazan deed Kramnik er dit jaar goede zaken mee tegen Radjabov. Aronian gaat het nu hard aanpakken. 8. Lxe7 Dxe7 9. Tc1 c6 10. h4 Een hier nog nooit vertoonde methode. De tijd die zwart nog nodig heeft om zijn stukken te ontwikkelen gebruikt wit om ruimte op de koningsvleugel te winnen. 10...Pd7 11. g4 e5 Zwart mag niet rustig afwachten, maar 11...Pxc3 12. Txc3 c5 was waarschijnlijk een betere kans. 12. cxd5 Pxc3 13. Txc3 cxd5 14. g5 h5 14...e4 kwam in aanmerking, hoewel wit na 15. Pd2 (het speculatieve stukoffer 15. gxh6 is niet nodig) hxg5 16. Dh5 g6 17. Dxg5 iets beter staat. 15. Lb5 exd4 16. Dxd4

Wit staat beter, maar na 16...Pb6 zou het nog een interessante strijd zijn waarin ook zwart kansen heeft. 16...De4 Hierna heeft alleen wit winstkansen. 17. Dxe4 dxe4 18. Pd2 Pe5 De pion verdedigen met 18...f5 zou ook niet mooi voor zwart zijn. 19. Pxe4 Le6 20. f4 Ld5 21. fxe5 Lxe4 22. 0-0 Ld5 Zijn laatste kans op tegenspel was 22...Tad8. 23. Ld7 Na deze sterke zet zit zwart in een klem waar hij niet meer uitkomt. 23...Tfd8 24. Tc7 a5 Na 24...Lxa2 komt 25. g6 met de bedoeling 25...fxg6 26. e6 en de pion loopt door. 25. a4 Nu zou 25. g6 met 25...Ta6 kunnen worden beantwoord. Maar wit heeft geen haast. 25...Ta6 26. Tf4 Tf8 27. Td4 Lc6 28. e6 fxe6 29. Lxe6+ Kh8 30. Lf7 Tb6 31. b3 Lf3 32. g6 Triomf van de strategie die met wits tiende zet werd ingeleid. Zwarts koning blijft opgesloten. 32...Tc6 33. Txc6 bxc6 34. e4 Le2 35. e5 Zwart gaf op.