Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Er hangt een Brood in de kachelwinkel

De kunstroute Open Stal in Oldeberkoop bestaat 40 jaar. In het Friese dorp is kunst te bewonderen in een kantine en andere ongewone locaties.

De evenwichtsbalk is net verwijderd en kunstenaar Gerhard Lentink hangt kleurenfoto’s van zijn werk op in de gymnastiekzaal van Oldeberkoop. Een ongewone plek voor een tentoonstelling? Niet in het kleine Friese dorp, waar elk jaar tijdens Open Stal kunst is te zien in garages, tuinen, woningen, de kerk, de bovenzaal van een hotel, maar ook in winkels, de consistorie, het aangrenzende bos, in de tenniskantine en een stal.

Dit jaar koos het Open Stal-bestuur werk van kunstenaars die er de afgelopen 40 jaar exposeerden. Normaal gesproken wordt een advertentie gezet, waarop doorgaans ruim 125 kunstenaars reageren. De kracht van Open Stal is de kwaliteit van de kunst en de hoge organisatiegraad, stelt hij. „We tonen nieuw werk van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Die komen hier graag. We betalen hun reiskosten en soms een overnachting. Grote beelden laten we ophalen.” Er zijn bijna 200 vrijwilligers en 700 betalende ‘vrienden’ aan Open Stal verbonden. Er is dit jaar een budget van 100.000 euro. Het geld komt van fondsen, sponsoren en van de provincie Friesland en de gemeente Ooststellingwerf.

De kunstroute ontstond in 1971. In dat jaar exposeerden onder meer Nan Platvoet, Piet Bokelaar en Hannie Mein, wier werk ook dit jaar is te zien. In een winkel voor houtkachels hangt kunst van Herman Brood. In de tuin van het buiten Vredewoud het beeld De staat van Nederland van Jan Ketelaar. In de plaatselijke tenniskantine bedekt een grote, hyperrealistische tekening van oliepastelkrijt van Jans Muskee een witte wand. „Een eer dat hij hier hangt”, vindt Hiemstra. „Hij behoort tot de honderd beste tekenaars van Nederland.” Trots is hij ook op het werk van Roger Raveel, die in 1988 van de partij was. „Een heel gedoe. Een Belgisch museum vroeg 8.000 euro voor het uitzoeken en verzekeren van een paar schilderijtjes. Gelukkig kregen we litho’s van Museum Belvédère en particulieren in bruikleen.”

Spraakmakend was tien jaar geleden het tien meter hoge beeld van het steigerende paard Bucephalus van Martien Hendriks. „Het is tien meter hoog, draait op een sokkel rond en is ’s avonds verlicht”, vertelt Hiemstra. „Indertijd was er nog een actie in het dorp om het aan te kopen, maar het was te duur.”

Open Stal te Oldeberkoop: t/m 28 augustus. Inl: openstal.nl