Een zeldzame visarend als vriendin

Welke boeken passen het best in de vakantiekoffer? Marieke van Twillert over het aanbod aan kinder- en jeugdboeken.

De zomervakantie is nogal nat begonnen en daarom is er reden een aantal kinder- en jeugdboeken op waterbestendigheid te testen. De achterbankpeuters krijgen Zoek boek! van de Amerikaanse illustrator Bob Staake (Lemniscaat, 44 blz. € 14,95) in hun handen gedrukt. Lekker stevig, licht geplastificeerd en groot. „Lezen hoef je niet zozeer. Zoeken moet je des te meer!” staat er in de vertaling van Elle van Lieshout en Erik van Os. Het prentenboek staat vol zoekplaatjes, doorkijkjes met uitsparingen in de pagina’s over een stad in de bomen, een spookhuis en ja hoor, een onderwaterwalhalla.

Als camping of vakantiehuisje is bereikt, kan het voorlezen beginnen. „Het regent zure appelen, het regent pijpenstelen, het regent honden en katten, het regent koeien en schapen, het regent olifanten en giraffes. Zo hard regent het. [...] De regen is een vriend van Robin.”

Sjoerd Kuypers’ O rode papaver, boem pats knal! is ook mee. (Lemniscaat, 148 blz. € 14,95). Dit is het negende en laatste deel over het gevoelige vijfjarige jongetje Robin. Het eerste deel verscheen in 1990. Kuyper heeft weer mooi beschreven hoe de gedachten van een jong kind soms kunnen kronkelen.

Het is tenslotte vakantie, dus ook een dikke Geronimo Stilton kan erbij. De kinderboekenserie over de ‘wakkere muis’ Geronimo Stilton, van oorsprong Italiaans, is al jaren erg populair, vooral door de deels ‘getekende’ woorden in de tekst. De zachtaardige muis annex uitgever Stilton raakt voortdurend in allerlei avonturen verzeild. Er zijn inmiddels allerlei spin-offs uitgegeven, zoals over muizin Thea Stilton, de zus van. Ook zijn verschillende klassiekers ‘vrij naverteld’ door Geronimo Stilton. Zoals Twaalfduizend mijlen onder zee (1869) van Jules Verne, met de échte kapitein Nemo (De wakkere muis, 217 blz. € 9,95).

Voor wat oudere kinderen is er het feelgood-boek Kulanjango, mijn vogelvriend (Lemniscaat 138 blz. € 14,95), het debuut met harde kaft van Gill Lewis over de vriendschap tussen de Schotse jongen Callum en een zeldzame visarend. Nabij een loch vindt Callum een gewonde visarend. Nadat hij met zijn vriendinnetje de roofvogel heeft gered, wordt visarend ‘Iris’ van een gps-satellietzendertje voorzien. Zo kan hij haar trektocht naar Afrika volgen, haar hoogte, locatie, snelheid. Als het signaal in Gambia dooft, zet Callum alles op alles om Iris te redden. Het verhaal is stilistisch niet overal even soepel, de typeringen van Callums gezin (moeder bakt de godganse dag taarten) zijn nogal ouderwets en de beschrijving van de arme maar vrolijke mensen in Gambia is soms genant. Maar de Schotse natuur vergoedt veel. En het aardige is dat je de trektocht van de roofvogel zelf kunt volgen en daarmee in het verhaal wordt gezogen. Vindt Callum Iris terug? Je wilt het weten.

Een jeugdroman die de lezer nog meer meetrekt is DJ in Wonderland van Harm van Straaten, opnieuw uitgebracht (Pimento, 192 blz. € 12.50). In 2003 heette het nog Wonderland. David John Coombs noemt zich het liefst DJ Coombs, of DJ Cool. „Voor iemand die ernaar streeft groots en meeslepend te leven is dat veel cooler.” Hij is de „eigentijdse Engelse evenknie van Salingers puber Holden Caulfield”, zoals deze krant schreef. Vanuit een oude Spitfire op een toren in een grauwe Engelse kustplaats beziet DJ Coombs zijn omgeving. Hij levert cynisch commentaar op zijn vrienden Slimy en Kate, de rest van de wereld en zichzelf. „Dat ik anders ben weet ik zeker, zoals ik ook weet dat ik hier niet helemaal op mijn plaats ben.” Risico: een slappe kaft die een fikse bui niet zal overleven. Voordeel: het boek kan prima in een rugzakje worden gestoken.