‘Een nieuwe oorlog tussen Israël en Hezbollah is aanstaande’

Aanhangers van Hezbollah herdachten afgelopen week het vijfjarig 'jubileum' van de oorlog met Israël. Foto AP / Bilal Hussein

Een nieuwe, grootschaliger oorlog tussen Israël en Hezbollah kan in de komende tijd gemakkelijk uitbreken. Dat stellen twee experts die de afgelopen vijf jaar de spanningen tussen beide partijen op de voet volgden.

In een artikel op Foreign Policy schrijven Bilal Y. Saab en Nicholas Blanford over een mogelijk nieuw gewapend treffen tussen Israël en Hezbollah. Saab is werkzaam op de University of Maryland en Blanford is Libanon-correspondent voor de Amerikaanse online krant Christian Science Monitor. De twee werkten de afgelopen jaren aan het onlangs gepubliceerd onderzoek “The Next War: How Another Conflict Between Hizballah and Israel Could Look and How Both Sides Are Preparing For It”.

De auteurs beschrijven in het artikel hoe zowel Hezbollah als Israël de laatste jaren aan hun bewapening en gevechtstactieken hebben gewerkt. Zo heeft de shi’itisch-fundamentalistische beweging uit Libanon zijn eenheden aangevuld met “vastberaden” kaders uit verschillende sektarische groepen. Daarnaast beschikt de beweging nu over langeafstandsraketten die specifieke doelen ver in Israël kunnen raken. Verder heeft Iran Hezbollah de afgelopen jaren geholpen met het verbeteren van hun communicatiemogelijkheden en het vergaren van inlichtingen.

Israël heeft op zijn beurt de mogelijkheden voor het uitvoeren van gezamenlijke acties door grondtroepen, mariniers en de luchtmacht uitgebreid. Ook heeft het land zijn troepen uitgebreid getraind in het uitvoeren van grootschalige grondoperaties en het beheersen van snelle manoeuvreertechnieken. Verder heeft Israël bijvoorbeeld een Urban Warfare Training Center gebouwd dat oorlogvoering in Libanese steden en vluchtelingenkampen simuleert. Ten slotte is ook het Israëlische raketafweersysteem verbeterd.

Dat een nieuw treffen tussen Israël en Hezbollah onwaarschijnlijk is omdat het niet in het belang van beide partijen zou zijn bestrijden de auteurs. Zo zijn Israël en Libanon, waar Hezbollah nu veel te zeggen heeft in de regering, onlangs in conflict geraakt om maritieme grenzen door de ontdekking van twee grote gasvelden in de buurt van de kust van beide landen. Verder zou de Syrische president Assad, een bondgenoot van Hezbollah, de beweging gemakkelijk tot een oorlog met Israël kunnen aanzetten om zo de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen in Syrië, aldus de onderzoekers.