‘Doden en gewonden bij aanvallen NAVO op gebouwen Libische tv’

Libische opstandelingen in de bergen in het westen van het land. In hoofdstad Tripoli gaan de NAVO-bombardementen door. Foto Reuters / Bob Strong

De NAVO heeft vanochtend een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op centra van de Libische televisie in Tripoli. Volgens de directeur van één van de getroffen tv-zenders zijn daarbij drie doden en vijftien gewonden gevallen.

De directeur van Al-Jamahiriya, een door de staat gecontroleerde zender die in het Engels uitzendt, verklaarde tegenover persbureau AFP dat zijn werknemers getroffen “tijdens het uitvoeren van hun professionele taken als Libische journalisten”. Directeur Khaled Bazilia veroordeelde de NAVO-aanvallen als een “daad van internationaal terrorisme”. Bazilia acht de aanvallen ook in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad:

“Wij zijn medewerkers van de Libische staatstelevisie. We zijn geen militair doel, we zijn geen commandanten van het leger en we vormen geen bedreiging voor burgers. We hebben het recht om te werken in een veilige omgeving beschermd door nationale en internationale wetgeving.”

De NAVO maakte eerder vandaag al bekend dat er inderdaad aanvallen op gebouwen van Libische tv-zenders zijn uitgevoerd. Volgens het militaire bondgenootschap hadden de aanvallen tot doel te voorkomen dat de Libische leider Gaddafi de zenders gebruikt om zijn bevolking te intimideren en aan te zetten tot het gebruik van geweld.

Over slachtoffers of schade door de bombardementen repte de verklaring van de NAVO niet. Persbureau AP meldde dat de Libische staatstelevisie aan het einde van de ochtend nog wel gewoon in de lucht was.