De laatste lifters

Afschaffing van de dienstplicht en introductie van de ov-studentenkaart hebben in Nederland het liften terug gedrongen. Op de liftplaatsen staan alleen nog buitenlanders.

Nu het zomervakantie is, is ook het liftseizoen weer aangebroken. Maar langs de weg staan met je duim omhoog in de hoop dat er een vriendelijke automobilist stopt, is amper meer in trek in Nederland. Sinds er gratis openbaar vervoer is voor studenten, is het liften praktisch verdwenen, zegt woordvoerder Annelies Tichelaar van de ANWB. „De liftplaatsen langs de snelweg worden nauwelijks meer gebruikt.” Ook het opheffen van de dienstplicht betekende minder lifters. Militairen liftten vaak in het weekend naar hun ouderlijk huis.

„In Oost-Europa wordt nog volop gelift, omdat daar veel minder openbaar vervoer is dan in West-Europa”, zegt de Hongaarse lifter Enikö Oroz (23), die even buiten Amsterdam op een liftplaats staat. Ook Zuid-Europese jongeren liften nog. Die hebben geen gratis ov-kaart.

Mensen die nog op de bonnefooi langs de Nederlandse snelwegen staan, zijn dan ook meestal buitenlandse toeristen. Zij staan daar om de charme van het liften. De Amerikaanse Lucas Dean (19) staat met een zelfgemaakt bestemmingsbordje bij de Utrechtsebrug in Amsterdam. „Ik lift om de vrijgevigheid van mensen te ervaren. En om het avontuur. Niet omdat het goedkoop is.”

Maar de verleiding van luxere en tegelijkertijd goedkopere reisalternatieven voor het liften is groot. Zelfs vliegen is goedkoop, met prijsvechters als Easyjet en Ryanair die voor 50 euro op Barcelona vliegen.

Bovendien lijken Nederlandse automobilisten minder bereid lifters mee te nemen dan vroeger, zegt Anton Boutkam (28) van de website backseatsurfing.com. Met als gevolg dat een lifter soms uren moet wachten op een ritje. Boutkam: „Automobilisten zijn huiverig geworden en ze willen vaak een vergoeding.” Op zijn website kunnen lifters betaalde liftafspraken maken om in de reiskosten te delen. Zo’n 1.500 mensen uit Nederland en andere landen zijn lid van zijn site.

Anders dan liftplaatsen zijn volgens de ANWB carpoolwebsites wel in trek. De automobilistenorganisatie houdt zelf de site samenrijden.nl in de lucht. Op deze website hebben 4.500 mensen zich geregistreerd. „Mensen zoeken op internet vaak een carpoolmogelijkheid naar met name festivals of andere evenementen.”

    • Peter de Krom
    • Yasmina Aboutaleb