‘Commissarissen blijven nog altijd te lang aan’

Dertien beursgenoteerde bedrijven in Nederland hebben commissarissen die te lang op hun post zitten. In totaal twintig commissarissen bij de bedrijven zijn meer dan twaalf jaar geleden aangesteld en negeren daarmee de code-Tabaksblat. Dat schrijft de Volkskrant na eigen onderzoek.

Onder de bedrijven die de regels negeren zijn een aantal grote namen, zoals Heineken en de Telegraaf Media Groep (TMG). Van de grote beursgenoteerde bedrijven houdt 15 procent zich niet aan de code.

Bedrijven mogen de code negeren, mits ze uitleggen waarom. Die uitleg stelt volgens de Volkskrant vaak weinig voor. TMG laat weten dat er veel functies in het bedrijfsleven zijn waar iemand voor een langere periode wordt benoemd. Ervaring en deskundigheid zouden van groot belang zijn. De president-commissaris van TMG is al 36 jaar in functie.

De zeven jaar geleden ingestelde code moet zorgen dat commissarissen scherp en kritisch blijven. Commissarissen die te lang aanblijven zouden te veel vergroeien met de bestuurders die ze moeten controleren. Gebrekkig toezicht was een van de oorzaken van de kredietcrisis.

Governancedeskundige Stefan Peij zegt in de Volkskrant dat twaalf jaar meestal echt lang genoeg is, omdat de kritische blik daarna afneemt. “Het gaat niet om de regeltjes, het gaat om wat we met z’n allen bepaald hebben dat maatschappelijk verantwoord is.”

    • Pim van den Dool