Breivik weigert onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid

Anders Breivik weigert zich te laten onderzoeken door Noorse psychiaters. Dat heeft hij volgens de Noorse omroep NRK gisteren tegen de politie gezegd. Het Noorse Openbaar Ministerie wil weten of Breivik, die vorige week in Oslo een bloedbad aanrichtte, toerekeningsvatbaar is. Twee Noorse psychiaters moeten dat onderzoeken, maar Breivik zegt dat hij alleen, eventueel, met buitenlandse artsen wil praten. De uitkomst van een psychiatrisch onderzoek kunnen cruciaal zijn in het proces tegen Breivik. Dat begint waarschijnlijk in 2012.

De Noorse politie heeft het dodental van de aanslagen verhoogd naar 77. In een verklaring staat dat „alle lichamen van de terroristische aanslagen” geïdentificeerd zijn. Er worden nog mensen vermist.

Breivik wilde mooi zijn: pagina 18-19