Breivik bereidwillig tijdens verhoor, politie trekt ‘handlangers’ in twijfel

Noren bezoeken een gedenkplaats tegenover het eiland Utøya waar Breivik een massamoord beging op een jeugdkamp van de Arbeiderspartij. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Anders Behring Breivik stelt zich bereidwillig op tegenover zijn verhoorders. De Noorse politie bevroeg hem gisteren tien uur lang, maar weigert te bevestigen dat hij ook plannen had om aanslagen te plegen op het Koninklijk paleis en het kantoor van de Arbeiderspartij.

De zelfbenoemde anti-islamkruisvaarder zou volgens de Noorse krant Verdens Gang nog meer aanslagen hebben willen plegen. Maar politiewoordvoerder Fredrik Hjort Kraby wilde op die berichtgeving “geen commentaar geven”.

“We hebben gecommuniceerd dat Breivik zei in algemene zin geïnteresseerd te zijn geweest in andere doelen die voor een terrorist als vanzelfsprekend interessant zijn.” - Fredrik Hjort Kraby.

Op een persconferentie vandaag ging Kraby ook in op hoe Breivik zich opstelt tijdens de verhoren.

“Hij verwoordt zichzelf prima en is meer dan bereid om over de gebeurtenissen te praten.” - Fredrik Hjort Kraby.

In zijn ruim 1.500 pagina’s tellende manifest legt Breivik onder meer uit hoe tijdrovend en ingewikkeld het maken van de door hem gebruikte kunstmestbom was. De Noorse politie zegt nu dat de 32-jarige man waarschijnlijk in zijn eentje heeft gehandeld, meldt Reuters. Breiviks verklaring over dat hij lid is van een grotere groep ‘ridder tempeliers’ en samenwerkte met “twee andere cellen” binnen die organisatie wordt in twijfel getrokken.