Agent hoeft zijn leven niet te wagen

Moeten agenten het water in wanneer een drenkeling in problemen is? Niet altijd, vindt het OM, dat besloot de agenten niet te vervolgen.

Een mogelijke inbraak in een woning aan de Atalanta in Hellevoetsluis. Dat was de melding die op zaterdagavond 23 oktober vorig jaar binnenkwam bij de politie. Ter plekke gearriveerd troffen de agenten in een nabijgelegen singel een verwarde 40-jarige man aan. Hij weigerde uit het water te komen en duwde een hem toegeworpen reddingsboei weg. Omdat de man bij de agenten bekendstond voor wapenbezit en agressief, en onberekenbaar overkwam, besloten zij vanwege hun eigen veiligheid niet te water te gaan.

Ook de brandweer, die iets later arriveerde, besloot het water niet in te gaan om de man te redden, mede omdat de singel niet diep is. Men kan er staan. Uiteindelijk lukte het toch de drenkeling op het droge te trekken toen hij dichter naar de kant was gekomen.

Ook op de kade bleef de man zich agressief gedragen. Hij werd geboeid en bij het fouilleren werd een groot mes op zijn lichaam gevonden. Daarna werd de drenkeling per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Later op de avond overleed hij daar.

De rijksrecherche stelde een onderzoek in naar de dood van de man. Naar aanleiding van de uitkomst van dit onderzoek heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam gisteren besloten niet tot vervolging over te gaan van de agenten die aan de kant bleven staan terwijl de drenkeling in het koude water lag.

Uit de analyse van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt onder meer dat de man onder invloed was van cocaïne en amfetamine. „Zijn overlijden kan worden verklaard door de middelen die hij had gebruikt voor hij te water raakte, mogelijk in combinatie met het inademen van water”, aldus een woordvoerder van het OM.

De agenten en de nabestaanden van het slachtoffer zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit van het OM. De nabestaanden kunnen de beslissing van de officier aanvechten bij het gerechtshof in Den Haag.

Jaap Timmer, expert op het gebied van politie en geweld en werkzaam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, denkt dat het OM de juiste beslissing heeft genomen. „Een politieagent heeft uit hoofde van zijn functie de plicht om iemand in nood te redden. Wat dat betreft wordt er van hem meer verwacht dan van een gewone burger die zich in dezelfde situatie bevindt. Maar als er een redelijke kans bestaat dat hij een agent er zelf het leven bij inschiet, dan mag hij besluiten afzijdig te blijven.

Timmer ziet „enige gelijkenis” tussen deze zaak en een geval in Pernis, waar de politie in 2007 bijna een uur voor de deur van een woning bleef staan waar een man zo zwaar mishandeld werd dat hij aan zijn verwondingen zou overlijden. Ook hier besloot het OM niet tot vervolging van de agenten over te gaan.

„Wat daarbij meespeelde, was dat de agenten in Pernis van de meldkamer uitdrukkelijk de opdracht hadden gekregen de woning niet te betreden omdat er een team met specialisten onderweg zou zijn”, zegt Timmer. „Zo gaat dat in het recht: je hebt regels – de politie moet ingrijpen als iemand leven in gevaar is – maar de omstandigheden spelen altijd een doorslaggevende rol.”