Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Klimaat

Zware gevechten in Mogadishu

Troepen van de Afrikaanse Unie hebben gisteren zware gevechten geleverd met islamitische militanten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Doel was de weg vrij te maken voor organisaties die hulpgoederen willen brengen naar vluchtelingenkampen vol Somaliërs die zijn gevlucht voor de droogte.

De hongersnood in Somalië voltrekt zich in oorlogsgebied, waardoor de internationale hulpoperatie ernstig gehinderd wordt. Ongeveer 2,2 miljoen mensen leven in een ontoegankelijk hongergebied, dat wordt gecontroleerd door de radicaal-islamitische militie Al-Shabaab.

De gevechten, waarbij zeker zes doden vielen, braken uit bij de denkbeeldige grens tussen gebied dat in handen is van de regering en het territorium van Al-Shabaab. Op vier kilometer ligt het dichtstbijzijnde vluchtelingenkamp, zei een woordvoerder van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie. Op de vlucht voor de hongersnood zijn deze maand ongeveer 20.000 vluchtelingen aangekomen in Mogadishu. De honger in de Hoorn van Afrika is het gevolg van ernstige droogte. In Somalië zouden al tienduizenden mensen zijn gestorven aan ondervoeding. (AP, BBC)

In het nieuws: pagina 4-6